Delavci opozarjajo, da je stečaj edina rešitev iz trenutne agonije. Foto: Radio Koper
Delavci opozarjajo, da je stečaj edina rešitev iz trenutne agonije. Foto: Radio Koper
Sodišče Agroinda še ne pošilja v stečaj

Predlog za začetek stečajnega postopka vipavske družbe Agroind so marca vložili zaposleni. Naroka se je udeležilo nekaj manj kot 30 zaposlenih, ki so dva sodelavca, Silvano Turino in Andreja Furlana, pooblastili za svoja zastopnika. Med delavci, ki so se udeležili naroka, je bila Marjana Bratož. Že 25 let je zaposlena v Agroindu, dela v proizvodnji. Pred vstopom v sodno hišo je tako opisala stanje v družbi: "Ostali smo brez plač in čakamo rešitev. Upamo, da se bo razrešilo tudi za naprej in da bo res prišel nekdo pameten v firmo. Tako ne gre."

Po mnenju zaposlenih so pogoji za stečaj izpolnjeni. Kot je razložila Silvana Turina, je poslovanje družbe oteženo: nimajo goriva za službena vozila, izklopili so jim službene telefone, ni repromateriala za proizvodnjo, izdelkov za prodajo ni na zalogi. Račun družbe je nepretrgoma blokiran že več kot 60 dni, delavcem dolgujejo tudi plače in prispevke: "Dejstvo je, da nam dolgujejo plače za marec in april, prispevke za februar, januar in december ... ne vemo niti, koliko so nam dolžni. Poplačani nismo v celoti, ker nam je FURS blokiral račun in trže prispevke s transakcijskega računa."

Prispevki in davki do vsaj minimalne plače za december in januar so večinoma poravnani, enako velja za februar, je zatrdil odvetniški kandidat Mitja Šuligoj, pooblaščenec družbe Agroind. Dodal je, da poskušajo pridobiti posojilo v višini več kot milijon evrov, odobreno naj bi bilo v desetih dneh, prav tako pa imajo na voljo še 200.000 evrov iz posojilne pogodbe z družbo Vipavski vinograd, ki je prevzela Agroind.

Sodišče je sklenilo, da bo pregledalo spis ter na finančni upravi preverilo, v kolikšni meri so bili davki in prispevki poravnani, ter v prihodnjih dneh pisno sporočilo odločitev o predlogu za stečaj. Andrej Furlan je dejal: "Pričakujemo dokaj hitro odločitev, ker je agonija že do zdaj bila predolga."

Prokurist Agroinda Oleg Medvedjev do odločitve sodišča ne daje izjav.

Sodišče Agroinda še ne pošilja v stečaj