Po enem izmed scenarijev bi se Probanka in Factor banka pripojili k DUTB-ju in prek svoje infrastrukture olajšali reševanje manjših slabih posojil. Foto: BoBo
Po enem izmed scenarijev bi se Probanka in Factor banka pripojili k DUTB-ju in prek svoje infrastrukture olajšali reševanje manjših slabih posojil. Foto: BoBo

Na ministrstvu za finance pravijo, da trenutno ni načrtov za ustanovitev nove državne slabe banke, da pa preučujejo možnosti, kako bi v povezavi z zasebnimi vlagatelji čim bolje izkoristili obstoječo infrastrukturo Factor banke in Probanke za zmanjševanje obsega slabih terjatev v bankah. "V tej povezavi se res razmišlja o ustanovitvi morebitne namenske družbe," so dodali.

Banka Slovenije je v zvezi pojasnila, da ima Probanka razvito infrastrukturo za upravljanje slabih naložb, ki je lahko prodana ali dana v najem, kar bi pomenilo dodaten vir za poplačilo obveznosti. Ni pa mišljeno, da bi sama odkupovala in (za državo) upravljala terjatve, so dejali v centralni banki.

Po velikih podjetjih se mora pozornost preusmeriti še na manjša
Med možnostmi je, da bi Factor banko po končanih postopkih pripojili k Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), je v petek povedal njen glavni izvršni direktor Torbjörn Mansson. Podobno bi ugasnila tudi Probanka, pri čemer bi se njena infrastruktura za upravljanje terjatev lahko uporabila pri novi posebni družbi za upravljanje terjatev manjših podjetij - terjatev, ki ne presegajo 500.000 evrov.

Ministrstvo med pozitivnimi učinki tega ukrepa navaja, da bi se zmanjšal pritisk na prodajo terjatev nekdanje banke - lahko bi se prodajale v daljšem časovnem obdobju, kar bi omogočilo višje poplačilo - in da bi se izognili dvojnim stroškom upravljanja, saj bi upravljanje preostanka premoženja nekdanje banke prevzel DUTB.

V Banki Slovenije sicer že nekaj časa opozarjajo, da se morajo banke po velikih strankah zdaj osredotočiti tudi na mikro, majhna in srednje velika podjetja, "ki so zaradi težav velikih družb oz. sistemov zapadla v težave v drugem valu krize in kjer je treba ukrepati takoj". Teh dolžnikov je namreč še več kot 5.000, postopki prestrukturiranja pa so zaradi specifik drugačni.