Se bo v NLB po skoraj desetih letih vnovič vrnila Evropska banka za obnovo in razvoj? Foto: Borut Živulović/BoBo
Se bo v NLB po skoraj desetih letih vnovič vrnila Evropska banka za obnovo in razvoj? Foto: Borut Živulović/BoBo

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je pri nas že stara znanka, trenutno ima solastniški delež skupaj z ameriškim skladom Apollo v NKBM-ju, v preteklosti pa je bila solastnica v SKB-ju in tudi v NLB-ju. Zdaj je, kot zagotavljajo naši viri, ki ne želijo biti imenovani, zagotovo pripravljena, da vnovič odkupi manjši delež v največji slovenski banki. Vendar je do tega še daleč, saj se morata pred tem Slovenija in Evropska komisija uskladiti, ali je predlog Bruslja, po katerem bi do konca leta odprodali le manjši delež NLB-ja, in ne polovičnega, kot je zapisano v zavezah, sploh realen.

In če bo dogovor med njima uspešen, potem bi EBRD dejansko lahko odkupil nekaj desetodstotni delež v NLB-ju, in sicer sam ali z morebitnim partnerjem. Zdi se, da bi lastniški vstop Evropske banke za obnovo in razvoj utegnile pozdraviti vse strani. NLB, ker bi mu to prineslo začasno stabilnost, vlada, ker bi se s tem vsaj do volitev rešila mlinskega kamna nujne prodaje NLB-ja, najverjetneje pa tudi Evropska komsija, ki ima v EBRD-ju lastniški delež.

Spomnimo, da Evropska banka za obnovo in razvoj odkupuje deleže predvsem v bankah in podjetjih v razvijajočih se tranzicijskih državah. In glede na to, da je Slovenija na področju korporacijskega upravljanja, kot ocenjujejo poznavalci, še vedno premalo napredovala, bi ji dodatna svetovalna pomoč EBRD-ja pri tem lahko pomagala.