Na 22.000 kvadratnih metrih razstavnih površin se bo do 15. marca predstavilo 548 podjetij iz 32 držav. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Na 22.000 kvadratnih metrih razstavnih površin se bo do 15. marca predstavilo 548 podjetij iz 32 držav. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Letošnji sejem poteka pod sloganom Črta, načrt, prostor, ki po mnenju organizatorjev ponazarja proces od ideje do izvedbe projekta gradnje ali obnove. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Tudi letos bo vsem obiskovalcem ter strokovni javnosti, podjetjem in investitorjem omogočeno brezplačno svetovanje neodvisnih strokovnjakov. MMC RTV SLO/Katja Štok
Pisana ali naravna? Odločitev je vaša. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Svoja vrata odpira največji sejem na področju graditeljstva v regiji. Sejem Dom na Gospodarskem razstavišču obiskovalcem nudi brezplačna svetovanja, tudi glede energetskih izkaznic stavb.

54. Mednarodni sejem Dom je eden izmed najbolje obiskanih sejmov na Gospodarskem razstavišču - lani ga je obiskalo več kot 50.000 obiskovalcev. Vodja službe za odnose z javnostmi Gospodarskega razstavišča Marjana Lavrič pravi, da je na sejmu priložnost za pridobivanje informacij "za vse, ki v tem trenutku gradijo ali prenavljajo, pa tudi tiste, ki to načrtujejo v bližji ali daljni prihodnosti. Vemo namreč, da so sejmi najboljša priložnost za seznanitev z zadnjimi trendi in celovito ponudbo na področju graditeljstva. Prednost je tudi ta, da se lahko pogovarjamo s samimi proizvajalci in tako dobimo nasvete iz prve roke."

Na 22.000 kvadratnih metrih razstavnih površin bo do 15. marca 548 podjetij iz 32 držav predstavilo inovativne rešitve na področju doma in graditeljstva. Čeprav je letos razstavljavcev nekoliko manj kot lani, so poleg razpoložljivih kapacitet Gospodarskega razstavišča s tremi montažnimi dvoranami zapolnili še zunanje dvorišče.

Brezplačno svetovanje za vse obiskovalce sejma
Letošnji sejem poteka pod sloganom Črta, načrt, prostor, ki po mnenju organizatorjev ponazarja proces od ideje do izvedbe projekta gradnje ali obnove, "od enodimenzionalne črte na listu papirja do tridimenzionalnega objekta".

Ravno zato tudi letos omogočajo vsem obiskovalcem ter strokovni javnosti, podjetjem in investitorjem brezplačno svetovanje neodvisnih strokovnjakov. "Letos je morda res nekoliko aktualnejša z zakonom sprejeta energetska izkaznica stavb. Strokovnjaki bodo odgovarjali na konkretna vprašanja lastnikov, ki želijo prodati nepremičnino, oziroma najemnikov, pa tudi nepremičninskih agencij," pojasni Marjana Lavrič, ki doda, da izkušnje kažejo, da se obiskovalci sejma radi zatečejo po strokovni nasvet na zelo konkretno vprašanje, "pa naj je to, katero stavbno pohištvo je najbolje izbrati ali katere toplotne črpalke so na trgu ter kakšne so njihove prednosti in slabosti".
V šestih dneh bodo mednarodni razstavljavci predstavili ponudbe in rešitve; za dom (keramika, talno ogrevanje, bazeni, vrtno pohištvo), stavbno pohištvo (stopnice, okna, vrata) in montažne hiše, gradbeništvo (izolacijski materiali, barve, orodje, vodovodne inštalacije, gradbene sanacije), ogrevalno in hladilno tehniko, fotovoltaiko ter proizvode in storitve s področja varovanja.
Sejemski popusti
Poleg že uveljavljenih različnih predavanj in okroglih miz na temo graditeljstva so organizatorji letos za obiskovalce uvedli še dve novosti. V času t. i. Happy Hour je mogoč nakup cenejše vstopnice, prvič letos pa uvajajo sejemske popuste. "Gospodarsko razstavišče kot organizator je spodbudilo razstavljavce, da se pridružijo naši pobudi in ponujajo posebne sejemske popuste, ki so s kuponom veljavni še šest mesecev po sejmu," še pojasni Marjana Lavrič.

Priznanji odličnosti
Na sejmu so znova podelili okoljski priznanji 'Znak kakovosti v graditeljstvu za izstop iz povprečja', ki je namenjeno le najboljšim na svojem področju in tistim, ki za njimi zaostajajo za največ 10 odstotkov. Zaradi strogih meril je bilo v 19 letih podeljenih le 169 priznanj na 30 področjih. Na letošnjem sejmu Dom sta priznanji za vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva prejeli škofjeloško podjetje Jelovica okna d. o. o. in podjetje AJM d. o. o. s Kozjaka nad Pesnico. AJM je Znak kakovosti (neobvezen certifikacijski znak) za montažo stavbnega pohištva iz lastne proizvodnje (okna, vrata, senčila, police, komarniki in panoramska stena) prejelo že petič.

Poglejte si nekaj fotoutrinkov, ki smo jih posneli le nekaj ur pred odprtjem sejma Dom (foto: Katja Štok):