Semolič opozarja, da če se lahko kapital potem se lahko po EU-ju prosto pretaka tudi delovna sila. Foto: BoBo
Semolič opozarja, da če se lahko kapital potem se lahko po EU-ju prosto pretaka tudi delovna sila. Foto: BoBo

Slovenska vlada je maja za tri leta uvedla prehodno obdobje omejitev zaposlovanja hrvaških državljanov in njihovih družinskih članov v Sloveniji, je pojasnil Semolič. ZSSS po njegovih besedah predlogu zakona nasprotuje iz istih razlogov, kot je Slovenija ob svojem priključevanju EU-ju nasprotovala Avstrijcem, Nemcem in drugim, ki so slovenskim delavcem omejevali to pravico.

Omenjeni ukrep je Slovenija takrat čutila kot krivico, zdaj pa z enakimi ukrepi to krivico povzroča hrvaškim delavcem, ki dosegajo le 0,2-odstotni delež delovne sile v Sloveniji oziroma po Semoličevem mnenju zanemarljiv delež. Tako kot v EU-ju velja prost pretok za kapital in storitve, bi moral veljati tudi za delavce, je prepričan.

Semolič je ob tem poudaril, da so slovenski strahovi podobni strahovom Avstrijcev, ki so menili, da bo naval slovenskih delavcev močno konkuriral tamkajšnjim delavcem, povzročil zniževanje plač, ogrozil lokalno kulturo in marsikaj drugega.

To vse skupaj ne drži, saj so študije Evropske komisije pokazale, da prost pretok ljudi krepi gospodarstvo in njegovo rast, zmanjšuje delo na črno in lažno samozaposlovanje, je še povedal Semolič. Tudi njegov kolega Novosel je slovensko vlado pozval, da omenjeni ukrep odpravi.