Odnosi v Heliosu se, kot kaže, slabšajo. Foto: Helios
Odnosi v Heliosu se, kot kaže, slabšajo. Foto: Helios
Semolič pričakuje, da bodo delavci stavkali, če Poljanškovo res odpustijo. Foto: BoBo
Helios odpušča predstavnico, ZZZS pričakuje stavko

"Uprava družbe Helios Domžale, d. d., je bila danes seznanjena s sklepi izredne seje Konference sindikatov KNG družb Skupine Helios in je presenečena nad morebitno napovedjo tako radikalnih ukrepov. Uprava je prepričana, da ne obstajajo razlogi za zakonito organizacijo in izvedbo stavke. V primeru napovedi in izvedbe nezakonite stavke pa bo uprava uporabila vsa razpoložljiva sredstva za zaščito interesov družb Skupine Helios," so se na kratko odzvali v družbi.

Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG), katerega del je tudi sindikat v Heliosu, je danes namreč ostro protestiral proti potezi vodstva Heliosa, ki je začelo postopek izredne odpovedi zaposlitve sindikalni predstavnici Ivanki Poljanšek "zaradi izvajanja njene legitimne pravice opravljati sindikalno dejavnost zaščite pravic delavcev", je na novinarski konferenci v Ljubljani dejala sekretarka KNG-ja Sonja Kos.

Upravo so pozivali, naj ponovno razmisli in ustavi postopke, s čimer bi naredili največ za normalizacijo razmer v družbi, v javnosti pa bi preprečili ustvarjanje vtisa, da poskušajo z odstranitvijo osebe, ki opozarja na sume nepravilnosti, preprečiti, da bi se zadeva razjasnila.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), katere del je KNG, Dušan Semolič pa pričakuje, da bodo zaposleni v Heliosu, če uprava ne bo upoštevala poziva, stavkali. "Upravičeno verjamemo, da se bo to zgodilo. Kajti kaj je hujšega kot to, da je nekdo, ki se bori za tvoje pravice, ki si ga pooblastil za to, ki mu ustava in zakon to pravico in dolžnost dajeta, za to kaznovan," je dejal Semolič.

Poljanškova in uprava na nasprotnih bregovih
Uprava Heliosa je konec junija napovedala, da bo ukrepala zoper Poljanškovo, ker je ta v javnosti govorila o pogajanjih, ko so ta še potekala, in ob tem po njihovih navedbah govorila neresnice.

Poljanškova je pretekli petek v imenu sveta delavcev sicer poslala izjavo za javnost, v kateri svet delavcev opozarja, da ga uprava družbe ni obvestila o statusnih spremembah, ki jih namerava avgusta sprejeti skupščina.

Uprava je po njegovem mnenju s tem kršila zakonska določila o sodelovanju delavcev pri upravljanju, zato je sprejel odločitev o zadržanju posameznih odločitev delodajalca in sprožil postopek za mirno razrešitev spora.

Helios odpušča predstavnico, ZZZS pričakuje stavko