Širovnik je solastnik podjetja s Koržetom, slednji pa od Elana zahteva milijonske nagrade. Foto: BoBo
Širovnik je solastnik podjetja s Koržetom, slednji pa od Elana zahteva milijonske nagrade. Foto: BoBo

Janeza Širovnika je vlada prejšnji teden imenovala za novega neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank. DUTB še vedno prodaja terjatve Elana, Uroš Korže, ki begunjski Elan že leta toži zaradi neizplačane milijonske nagrade, pa skupaj s Širovnikom lastniško obvladuje več kot 70 odstotni delež družbe Sip Šempeter.

Gospodarski minister Zdravko Počivavšek, ki se je moral od državnega sekretarja Petra Vesenjaka zelo hitro posloviti ravno zaradi konflikta interesov, trdi, da v Širovnikovem primeru s konfliktom interesov ne bo težav.

"Ne zdi se mi, in v njegovem primeru verjamem, da ni in ne bo nasprotja interesov," je povedal Počivavšek.

Da gre za že drugo sporno kadrovsko potezo gospodarskega ministra v zelo kratkem času, pa pravi ekonomist Bogomir Kovač. Ta zatrjuje, da ta primer ni neposreden, temveč posreden konflikt interesov.

"Kar koli se bo zgodilo z Elanom, kar koli se bo morda zgodilo še s kako drugo odločitvijo, bo potem posredno v ozadju ta senca. Za kredibilnost odločanja in stabilnost institucij, zlasti zdaj, ko je DUTB v ranljivem položaju, je to seveda slaba popotnica," je izjavil.

Zato bi tisti, ki v vladi kadrujejo, morali resnično paziti, da bi na ta mesta prišli ljudje brez vstopnih senc, še dodaja Kovač. Da bi morala vlada pri imenovanju na tovrstna mesta dosledno upoštevati zakone, še zlasti določila o preprečevanju nasprotja interesov, menijo tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije. Vprašanje, ali je vlada pred imenovanjem Širovnika za neizvršnega direktorja slabe banke preučila morebitne konflikte interesov, pa smo nanjo naslovili že v četrtek. Odgovora še nismo dobili.