Statistični urad pričakuje, da se bo število registriranih brezposelnih oktobra zvišalo, potem ko se je zniževalo sedem mesecev zapored. Razlog so študentje, ki jim je potekel status. Foto: BoBo
Statistični urad pričakuje, da se bo število registriranih brezposelnih oktobra zvišalo, potem ko se je zniževalo sedem mesecev zapored. Razlog so študentje, ki jim je potekel status. Foto: BoBo

Statistični urad pričakuje, da se bo število registriranih brezposelnih oktobra zvišalo, potem ko se je zniževalo sedem mesecev zapored.

Več brezposelnih oktobra
Da se bo število registriranih brezposelnih oktobra zvišalo, gre po pojasnilih statističnega urada pričakovati iz že objavljenih oktobrskih podatkov Zavoda RS za zaposlovanje. Razlog za to so večinoma študentje, ki jim je potekel status in so se prvič prijavili na zavodu za zaposlovanje.

Septembra je bilo 112.560 registriranih brezposelnih, kar je 1,9 odstotka manj kot avgusta in 1,8 odstotka manj kot septembra lani.

Tokrat se je stopnja registrirane brezposelnosti tako za moške kot ženske na mesečni ravni znižala za 0,3 odstotne točke: za moške se je znižala na 10,9 odstotka, za ženske pa na 13,9 odstotka. Septembra lani je bila registrirana brezposelnost pri moških 11,7-odstotna, pri ženskah pa 13,6-odstotna.

Zvišalo se je število delovno aktivnih
Septembra se je v primerjavi z avgustom zvišalo število delovno aktivnih oseb, in sicer za 3799 oz. za 0,5 odstotka, na 805.523. Glede na september lani je bilo delovno aktivnih za 1,3 odstotka več. Delovno aktivnih moških je bilo nekaj več kot 2000 več kot avgusta, medtem ko je bilo delovno aktivnih žensk približno za 1800 več.

Največ delovno aktivnih je bilo v predelovalnih dejavnostih, približno 177.600, ter v dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravilo motornih vozil, približno 103.400 ljudi. Najmanj delovno aktivnih oseb pa je bilo v rudarstvu in v dejavnosti gospodinjstev z zaposlenim hišnim osebjem, proizvodnja za lastno rabo.

Število delovno aktivnih se je septembra najizraziteje znižalo v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, za okoli 4900, medtem ko se je najbolj okrepilo v gradbeništvu, za okoli 950.
Zaposlenih je 708.162 ljudi
Zaposlenih je bilo 708.162 ljudi, to je 3301 oz. 0,5 odstotka več kot avgusta. Samozaposlenih je bilo v septembra 97.361 ali 498 ljudi oz. 0,5 odstotka več kot v predhodnem mesecu. Na letni ravni se je število zaposlenih zvišalo za 1,1 odstotka, število samozaposlenih pa za 2,5 odstotka.