Branko Sevčnikar meni, da holding pomeni zgolj razprodajo državne srebrnine. Foto: MMC RTV SLO
Branko Sevčnikar meni, da holding pomeni zgolj razprodajo državne srebrnine. Foto: MMC RTV SLO

Zakon je v petek potrdil DZ, pobudniki pa morajo zdaj do petka vložiti 2.500 podpisov v okviru pobude za zahtevo razpisa naknadnega zakonodajnega referenduma. Podpredsednik sindikata Branko Sevčnikar je ob tem prepričan, da jim jih bo uspelo zbrati še pred omenjenim rokom.

Za referendum so se v sindikatu dogovorili, ker o poslovanju holdinga "ni nobenih številk". "Dober gospodar naredi simulacijo vsaj za pet let naprej," je poudaril in dodal, da ni bila omogočena ustrezna javna obravnava in tudi sindikat je bil povsem izključen.

Z referendumom bodo tako poskušali preprečiti razprodajo državne srebrnine, je pojasnil. Zakonu medtem grozi tudi veto državnega sveta.

Nekatere agencije in družbe bodo ugasnile
Zakon o Slovenskem državnem holdingu namreč določa, da bo holding upravljal s celotnim kapitalskim premoženjem države, vodila pa ga bo tričlanska uprava, ki bo izbrana na mednarodnem razpisu.

V holding se bo preoblikovala Slovenska odškodninska družba, pripojili ji bodo Družbo za svetovanje in upravljanje ter premoženje Posebne družbe za podjetniško svetovanje. Ta bo prenehala obstajati, prav tako bo ugasnila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb.