Gospodarstvo

Poudarki

  • V Luki Koper so na zavodu za zaposlovanje objavili štiri prosta delovna mesta za luške transportne delavce, za določen čas.
Luka Koper
Sindikati Luko Koper pozivajo k zaposlovanju delavcev, ki v Luki Koper delajo prek podjetij IPS oziroma prek "luških gazd". Foto: BoBo
VIDEO
Sindikati pozivajo Luko K...
VIDEO
SDH ne dvomi v primernost...

Dodaj v

Sindikati pozivajo Luko Koper k zaposlitvi delavcev, ki delajo pri "luških gazdah"

Po mnenju sindikatov so sistemu IPS-ov šteti dnevi
5. december 2017 ob 20:34
Koper - MMC RTV SLO

Obalni sindikati so skupaj z društvom Delavska svetovalnica pozvali Luko Koper k neposredni zaposlitvi delavcev, ki delo v Luki Koper opravljajo prek podjetij IPS oziroma "luških gazd" in v pogosto vprašljivih pogojih. Sindikati pozivajo k ureditvi položaja tudi zato, ker se bojijo, da so zdaj delavci postali predmet "igric ob menjavi uprave".

Tako je predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen poudaril, da "predolgo gledamo to žoganje med lastnikom, SDH-jem, prek nadzornega sveta in upravo Luke Koper", poroča STA. Majcen je poudaril bojazen, glede na 20 let tovrstne prakse v Luki, da bi se po zamenjavi uprave ta zgodba preprosto pometla pod preprogo, zato bodo sindikati pri svojem pozivu vztrajali ne glede na to, kdo bo sedel v upravi.

Po mnenju Gorana Lukića iz društva Delavska svetovalnica, pa se tudi v Luki Koper zavedajo, da je poslovni model IPS-ov preteklost in da so mu šteti dnevi, tako da je zdaj odprto zgolj vprašanje, kako te ljudi zaposliti. Pri tem predlagajo, da se pri objavi prostega delovnega mesta kot eno izmed meril za izbor upoštevajo izkušnje s podobnimi deli znotraj Luke. Poleg tega pa naj pogodba o zaposlitvi upošteva plačilo za delo vsaj v višini, kot je primerljivo za vrsto, obseg in kakovost dela.

Lukić ob tem poudarja, da je trenutni sistem dela prek "luških gazd" predstavlja tudi tempirano bombo z vidika delovnih nesreč. Kot smo že večkrat poročali, vključuje delo prek "luških gazd" negotove urnike, saj "gazde" delavce na delo kličejo dan pred izmeno, obenem pa vključuje tudi čezmerno število nadur, ki se potem na osnovno minimalno plačo izplačujejo prek pretiranih potnih stroškov.

Namesto potrebnih 1.200 zaposlitev, Luka išče štiri delavce
Sicer so pred časom iz Luke Koper prišle neuradne informacije, da naj bi v Luki nameravali zaposliti vse delavce, ki trenutno delajo prek IPS-podjetij, in sicer v fazah, tako so že pred časom v Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper opomnili, da so zavrnili poslovni načrt uprave za leto 2018, ki je predvideval 230 zaposlitev za delavce IPS-a, po poročanju portala Siol.net pa je poslovni načrt poleg zaposlitev delavcev IPS-a predvideval tudi dogovor s predsednikom sveta delavcev za profesionalizacijo njegove funkcije.

V Luki Koper so sicer na zavodu za zaposlovanje objavili štiri prosta delovna mesta za luške transportne delavce, kar opravljajo tudi delavci IPS-a. Zahtevana je osnovnošolska izobrazba, kot dodatni pogoji pa so navedeni opravljeni izpiti za upravljanje z viličarjem, težko gradbeno mehanizacijo, varno delo z motorno žago ipd. A vsa štiri delovna mesta se bodo zapolnila s pogodbo za določen čas enega leta. Ob tem podatku velja spomniti, da je predsednik uprave Luke Koper pred časom dejal, da bi Luka Koper, če bi želela ukiniti IPS-storitve ob enakem obsegu dela morala zaposliti med 1.200 in 1.250 delavcev.

"Ne morem več videti tega izkoriščanja in zlorabljanja"
Prav zato v Sindikatu pristaniških storitev Slovenije menijo, da je v Luki dovolj dela, zato prezaposlitev delavcev IPS-a ne bi smela predstavljati težave. Predsednik sindikata Pavel Lokovšek je, po poročanju STA, delavce, ki delo trenutno opravljajo prek "gazd", pozval, naj se povežejo s sindikatom.

Na novinarski konferenci so predstavili tudi konkretni primer IPS-delavca Gianluce Buljevića. Ta po besedah njegovega pooblaščenca Nejca Končana Verstovška že več kot mesec dni dela znotraj Luke brez vsakršne pogodbe. Buljević je vidno pretresen glede položaja sebi podobnih delavcev poudaril: "Ne morem več videti tega maltretiranja, tega izkoriščanja in zlorabljanja." Buljevićev zagovornik je Luko Koper pozval k sklenitvi razmerja za nedoločen čas, v nasprotnem primeru pa se bo njegov varovanec odločil za tožbo.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 05.12.2017 ob 21:11
Jasno je tudi, da so lastniki IPSov za svoje privilegije morali plačevati upravi LKP, sicer so odleteli, prav zato ni imel nihče velike volje za odpravo IPSov.
ap72
# 05.12.2017 ob 21:40
za situacijo je kriva zakonodaja

naj sindikati pritisnejo na državo

luška uprava bo sigurno zaposlila takoj, ko bo to pravno in ekonomsko upravičeno.
saj sodbe so javne - lotite se jih brat. pa lahko vsak vidi, zakaj je situacija takšna kot je.
antartide
# 05.12.2017 ob 21:35
Luške gazde? Treba je spremeniti prvi dve črki v besedi gazde, bo bolj podobno resnici.
henodarling
# 05.12.2017 ob 21:24
Kako je to sploh mogoče?
Sramota za vlado in kje so bili sindikati doslej???
Se v tej državi res nihče več ne zavzame za delavca?

LUŠKI GAZDE - človek ne more verjeti...že besedi povesta marsikaj.
Kje je vodstvo luke???
Ga luka sploh ima kdo jo tudi v resnici vodi?
Sorrento
# 05.12.2017 ob 23:41
Slovenski davkoplačevalci naj jim plačamo 2. tir, oni pa v slovenski račun nočejo plačati niti regularnih davkov in prispevkov za vse delavce, ki dejansko delajo za njih.
henodarling
# 05.12.2017 ob 22:08
Veza
imaš prav, a odgovoren je tudi vsak, ki slabe stvari dopušča, sprejema in ne ukrepa, čeprav ima škarje in platno!
Sedanja vlada je vsekakor tudi še kako odgovorna, ker nič ne naredi.
veza
# 05.12.2017 ob 21:08
Končno so se sindikati oglasili, kaj so čakali toliko let?
ap72
# 06.12.2017 ob 01:00
sorrento, luka plača delavce, prispevke zanje pa plača agencija
za luko ni v bistvu nič ceneje, izogne pa se delovnoravmen razmerju, ki je pri nas katastrofalno zaradi nesposobnega sodstva.. zakonodaja je ohlapna in sodna praksa je naredila katastrofo

ko si nalijemo čistega vina se ve, zakaj luka ne zaposli direktno

imaji slabe izkušnje. tako je to in niso edini, tega je ogromno.
democenzus
# 05.12.2017 ob 22:32
a to jih je treba prosit, al obstaja zakon, ki prepove nadaljno poslovanje dolocenega podjetja, poleg denarne kazni.....
Bivši uporabnik
# 05.12.2017 ob 22:09
Podjetje v drzavni lasti = podjetje, ki ga v imenu drzavljanov vodi drzava.
Kot drzavljan in torej solastnik Luke ne zelim imeti na vesti izkoriscanja revezev, katerih delo prinasa dobicek, medtem ko ti ljudje nimajo spodobnih pogojev za zivljenje.
Nobenih posrednikov, ki sluzijo s tem, da so vmesni clen! Odgovornosti itak ne prevzemajo za nic, zato ni razloga, da se sedanje stanje podpira!
Nikec3
# 05.12.2017 ob 21:57
Mi nekdo razloži zakaj taka gonja proti Luki Koper? Vsa podjetja imajo delež delavcev, ki so zaposleni kot agencijski delavci. In kaj je pri Luki drugače?

Mediji naganjajo upravo, ki dela izvrstno (dobesedno).
tone7
# 06.12.2017 ob 07:59
Tako luko kot državo vodijo gazde. Tako zgleda pravna država po slovensko
DrKošarke
# 06.12.2017 ob 02:24
Samo luške gazde so problem. Gazde v ostalih par 100 podjetjih na isti sistem pa niso problem.
veza
# 05.12.2017 ob 22:54
oleander
# 05.12.2017 ob 22:09

niso samo IPSi v SLO, vsi prekarni delavci so približno na istem, a ko je vlada hotela nekaj narediti, je klapa organizirala proteste in govorila- luke ne damo, hočejo prodati luko tujcem in podobno...
conanbarbarian
# 06.12.2017 ob 07:44
Naj raje zaposlijo Slovence, ki so na zavodu za zaposlovanje in naj jih pošteno plačajo !
nikhrast
# 05.12.2017 ob 23:10
Da sindikat nima totalno kontrolo nad luko pa res čudno. Treba bo vzeti za vzorec sindikat v ameriških lukah, pa pogledati film z Marlom Brandom "On The Waterfront".
veza
# 05.12.2017 ob 21:44
henodarling
ap72

IPSe je uvedel že Bruno Korelič, a sedaj bo pa sedanja vlada za vse kriva, pa dajte se malo zresnit...
Homer.
# 06.12.2017 ob 14:21
Če bi sindikat resno mislil, bi prvo zahteval od IPS spoštovanje zakonodaje
Tako pa očitno deluje po nalogu tistih, ki želijo LKP zrušiti.
Ti pa vemo kdo so: Antolovič, Glavina, ...... in tisti, ki so dali obljube bodočim lastnikom.

Če bi sindikat resno mislil, bi z isto mero zahteval od podjetij da imajo zaposlene snažilke, varnostnike, gasilsko brigado, ........ pa še kaj......
veza
# 05.12.2017 ob 22:51
henodarling
# 05.12.2017 ob 22:08

Veza
imaš prav, a odgovoren je tudi vsak, ki slabe stvari dopušča, sprejema in ne ukrepa, čeprav ima škarje in platno!
Sedanja vlada je vsekakor tudi še kako odgovorna, ker nič ne naredi.


ne da koga branim, a sedanja vlada se nekaj trudi, pa je fasala proteste in marsikaj, a imeli smo vlado Janše, Pahorja, spet Janšo in A. Bratušek, ap nismo o tem niti govorili, še kaj ti ni jasno?
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo