"Negativna kampanja", ki jo v zadnjem času glede stanja v slovenski energetiki vodi HSE ima po mnenju sindikalistov v ozadju "razprodajo slovenske energetike tujcem." Foto: BoBo
Sindikat TET opozarja HSE

Predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike (SDE) Slovenije Branko Sevčnikar je povedal, da bi TET lahko ostal v hladni rezervi in vskočil, ko bi se pokazala kriza. Likvidacija družbe bi namreč lahko hitro prešla v stečaj, njegovi stroški, ocenjeni na 20 do 30 milijonov evrov, pa bi prešli na državo in davkoplačevalce.

Pod vprašajem pa ni le energetska lokacija in približno 150 zaposlenih, ki so trenutno na čakanju, temveč tudi, kaj bo z deponijo premoga, pepela, ter s 365 metrov visokim dimnikom, najvišjim v Evropi. "Vse to bi bilo v tem primeru treba ustrezno sanirati," je povzel Sevčnikar. Po ocenah predsednika sindikata Dravskih elektrarn Maribor Bojana Majheniča pa bi to stalo vsaj 50 milijonov evrov.

Predsednik podjetniškega sindikata v TET-u Aleš Žagar je poudaril, da so letos preživeli in plače izplačevali s svojo proizvodnjo in svojim delom, in ne na stroške države ali njihovega lastnika, Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). "TET ima projekte in z rednimi vzdrževalnimi deli lahko deluje in preživi do leta 2020," je poudaril.

V Holdingu Slovenske elektrarne so popoldne trditve sindikatov zanikali - Tet res lahko obratuje do leta 2020, priznavajo, toda stroški proizvodnje iz te elektrarne bistveno presegajo tržne cene električne energije, kar pa ji ne omogoča preživetja, so zapisali.

Netransparentna prodaja
Sindikalisti so še opozorili, da je bila celotna prodaja TET-a po nalogu HSE-ja, ki se je nedavno končala, ko je od pogajanj odstopil Edelweiss Investment v lasti Rusa Olega Burlakova, zelo netransparentna. Ob tem jih zanima tudi, kakšen dopis je HSE pošiljal 19 zainteresiranim morebitnim kupcem TET-a, ki jih nakup nato ni zanimal.

Zavrnili so tudi navedbe generalnega direktorja HSE-ja Blaža Košoroka, da niso dejavno sodelovali pri iskanju rešitev za družbo. "Nanizali smo obilico predlogov in za vsakega smo dobili odgovor, da gre za nedovoljeno državno pomoč," je opisal član izvršilnega odbora sindikata v TET-u Aleš Ocvirk. "Človek se dve leti in pol pogovarja z nami, na koncu pa ne ve, s kom se je pogovarjal," je bil kritičen do Košorokove kritike.

HSE je tudi vse navedbe sindikatov o pogajanjih z Burlakovim zavrnil in jih označil za zavajajoča.

Sindikat TET opozarja HSE