Sindikati zahtevajo, da mora zakonodaja primarno ščititi delavce. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sindikati zahtevajo, da mora zakonodaja primarno ščititi delavce. Foto: BoBo/Borut Živulović

Sindikati pri spremembah vztrajajo, saj bi po novem predlogu novele stečajnega zakona, ta bo v DZ-ju v četrtek doživela tretjo obravnavo, delavske terjatve v stečaju prišle na vrsto šele za stroški postopka, zavarovanimi terjatvami in terjatvami iz naslova posojil ter poroštev države, danih v okviru državne pomoči.

Državne pomoči bi se po predlogu novele (to zahteva zakon o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah iz leta 2013) namreč štele med prednostne terjatve. Ker te v stečajih predstavljajo precej večji delež kot terjatve delavcev, bi ti imeli še manj možnosti za poplačilo, je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik KSS-ja Pergam Jakob Počivavšek. Zato poslancem predlagajo črtanje te novosti iz predloga novele.

Zahtevajo, da so del priprave zakonskih sprememb
Predlagajo tudi podaljšanje obdobja, za katerega se kot prednostne terjatve štejejo plače in nadomestila plač, na 12 mesecev pred začetkom insolvenčnega postopka - zdaj to obdobje velja le za zadnje tri mesece. Prav tako predlagajo, da bi se za to obdobje med prednostne terjatve uvrstili tudi neizplačan regres in neizplačana nadomestila za stroške v zvezi z delom.

Predloge so že poslali poslanskim skupinam, a odziva ni bilo. V sindikatih so kritični tudi do tega, da kljub obljubi ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča niso bili povabljeni v posebno skupino, ki je pripravljala zakonske spremembe, ter da novele ni obravnaval Ekonomsko-socialni svet. Do zdaj so prosili, če so lahko del te skupine, odslej pa bodo to zahtevali, so napovedali.

Zavzemajo se tudi za čimprejšnje nove spremembe omenjenega zakona, po katerih bi inšpektorat za delo, ko bi ugotovil, da so izpolnjeni pogoji za stečaj, tega sprožil po uradni dolžnosti.