Sistemska tehnika od države zahteva povrnitev stroškov, ki so jih imeli z razvojem novega oklepnika. Foto: BoBo
Sistemska tehnika od države zahteva povrnitev stroškov, ki so jih imeli z razvojem novega oklepnika. Foto: BoBo

Kot poroča Dnevnik, bo imela zadnjo besedo o poravnavi vlada. Za časopis so na ministrstvu za obrambo potrdili, da so od državnega pravobranilstva že prejeli poravnalno ponudbo Sistemske tehnike o sporazumni rešitvi spora. Možnosti in izhodišča na ministrstvu še proučujejo.

Skoraj deset let od tožb proti državi
Sistemska tehnika je pred slabim desetletjem proti državi vložila več tožb, s katerimi je zahtevala razveljavitev pogodbe med državo in Patrio oziroma Rotisom, ugotovitev njene ničnosti, sklenitev nove pogodbe o dobavi oklepnikov in plačilo 5,6 milijona evrov odškodnine. Sodišče je vse tožbe združilo v eno pravno zadevo in počakalo na razplet kazenskega postopka v zadevi Patria.

Ministrstvo za obrambo je pogodbo s Patrio sporazumno prekinilo sicer že leta 2012. Ljubljansko višje sodišče pa je maja lani potrdilo sodbo, s katero so bili zaradi kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem oziroma sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje, na zaporne kazni obsojeni nekdanji predsednik vlade Janez Janša, brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič.

To pa je izboljšalo položaj Sistemske tehnike v tožbi proti državi. Državo bi odškodnina lahko stala več kot 10 milijonov evrov.

Odškodnina za razvoj oklepnika
Obravnava je razpisana za april, pogovori o poravnavi pa so se po poročanju Dnevnika že začeli. Generalni direktor Sistemske tehnike Milan Švajger je za Dnevnik pojasnil, da od države zahtevajo povrnitev stroškov, ki so jih imeli z razvojem novega oklepnika. Ti znašajo približno pet milijonov evrov, skupaj z obrestmi pa dobrih enajst milijonov evrov, še poroča Dnevnik.