Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 19 glasov Ocenite to novico!
Veterinarski inšpektorji kontrolirajo samo registrirane obrate, kjer ni večjih nepravilnosti. Foto: Reuters
Konjsko meso iz črnega zakola brez zdravstvenih in drugih pregledov se dobro prodaja predvsem individualnim kupcem. Razlika v ceni je kar trikratna. Foto: Reuters

Dodaj v

Sivi trg s konjskim mesom v Sloveniji cveti

Črni zakoli zmanjšujejo vrednost kakovostnega mesa
2. januar 2018 ob 19:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Sivi trg konjskega mesa pri nas se skrb vzbujajoče bohoti, kar omogočajo zelo ohlapni predpisi o označevanju na tem področju.

Od skupno 26.000 kopitarjev v Sloveniji zakoljejo približno 1.300 kopitarjev na leto, od tega od 300 do 500 žrebet. V Italijo, kjer je cena višja, gre še 1.100 odraslih konj in od 200 do 300 žrebet.

Skoraj polovica konj je nepasemskih križancev, kar ni všeč rejskim organizacijam, ki si prizadevajo za več čistopasemskih živali in višjo ceno. Predpisi o označevanju na področju konj pa so zelo ohlapni in sivi trg cveti.

Veliko rejcev pasemskih konj se razburja zaradi razmaha črnih pripustov, populacija križancev brez podatkov in dokumentov pa raste. Možnosti, da pride konj v črni zakol, je več.

"Če izvira s kmetije, kjer ne uveljavljajo subvencij, kar pomeni, da kmetija ni pod rednim nadzorom, da se - po domače povedano - del živali skrije, da se o pripustu ne poroča," pojasnjuje Janko Mrkun z oddelka za selekcijo konj na veterinarski fakulteti.

Inšpekcijska kontrola bi bila dobrodošla
Črni zakoli zmanjšujejo vrednost kakovostnega mesa, ki ga dosežejo z več stroški nadzora v rejskih programih, pravi France Omahen, predsednik rejske organizacije slovenske hladnokrvne pasme konj. "Inšpekcijska kontrola bi bila dobrodošla," poudarja.

Veterinarski inšpektorji kontrolirajo samo registrirane obrate, kjer ni večjih nepravilnosti. Težava je prodaja "izpod kozolca". "V preteklosti smo odkrili kar nekaj mest takih zakolov kopitarjev - v okolici Ljubljane, Škofje Loke, na Dolenjskem," priznava Andreja Bizjak z uprave za varno hrano.

Ped leti je inšpekcija odkrila in prekinila klanje v neregistriranem obratu v okolici Škofje Loke, kjer je neodgovorni kršilec izdeloval ter gostilnam in posameznikom prodajal klobase iz odsluženih športnih konj iz Italije.

Ugotavljajo, da se konjsko meso iz črnega zakola brez zdravstvenih in drugih pregledov dobro prodaja predvsem individualnim kupcem. Razlika v ceni je kar trikratna.

T. H., Jernejka Drolec/Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
mirkoxx
# 02.01.2018 ob 19:49
Veliko rejcev pasemskih konj se razburja zaradi razmaha črnih pripustov, populacija križancev brez podatkov in dokumentov pa raste

Ali pri konjih ni dobro da so kulturno obogateni?
inteligenca
# 02.01.2018 ob 20:02
Sivi trg cveti predvsem na manjših kmetijah, ki ne uveljavljajo subvencije. Ali povedano drugače imajo 1-3 hektarje okoli bajte psa, mogoče dva prašiča zase in konja oba pa hodita u službo. Seveda nebo prijavil konja, da mu ob zakolu vzamejo 30%. Sicer pa konj je izključno samo travo in je posledično zdrav za uživanje. Sam bi še vedno rajši kupil tako konjsko meso, ki vem kako ga je nekdo hranil in s kje prihaja.
zhak
# 02.01.2018 ob 19:46
Beseda ni konj.
Beseda je meso postala.
Požrl sem besedo.
Ramus
# 02.01.2018 ob 20:14
Samo bedaki in konji,....
SamoRes
# 02.01.2018 ob 20:06
Ne jem.
KovacevaKobila
# 02.01.2018 ob 20:38
... kjer je neodgovorni kršilec izdeloval ter gostilnam in posameznikom prodajal klobase iz odsluženih športnih konj iz Italije.

‘A je domače?’
‘Domače, domače ...’

Krasna je usoda ‘odsluženih’ športnih konj. Ko se jih ne more več gonit za denar, se služi z njihovimi trupli.

Ironično je, da se ljudje bojimo ‘divjih živali’, sami pa postavljamo nove mejnike v brutalnosti in mrhovinarstvu.
jezevec
# 02.01.2018 ob 19:49
Predvsem so aktivni Brazilci.
vinklj.kugla
# 02.01.2018 ob 20:05
"Če izvira s kmetije, kjer ne uveljavljajo subvencij, kar pomeni, da kmetija ni pod rednim nadzorom, da se - po domače povedano - del živali skrije, da se o pripustu ne poroča,"

ja hvala bogu da še kje lahko kupim domače konjsko meso!
ksut
# 02.01.2018 ob 20:29
"razlika med kontroliranim in nekontroliranim mesom je trikratna".....iz česar sledi, da je cena klavnice ki opravi zakol + veterinarski in ne vem kakšni pregledi dejansko višina dvokratne cene mesa samega....
josh k.
# 02.01.2018 ob 20:11
Na pogled urejena država a, če pogledaš od blizu vidš, da se goljufa, krade, prikriva...sto na uro in to na vseh možnih področjih.
milko54
# 03.01.2018 ob 01:13
Kot, da govedi ne bi na črno klali. A res mislite, da je meso pasemskega konja okusnejše od kakšnega kljuseta s kmetije, ki žuli samo travo in oves?
GeorgeB
# 02.01.2018 ob 21:07
@ksut

... hvala bogu... sicer bi imel ti vsakič, ko bi vtaknil kos mesa v usta ali zastrupitev zaradi hepatitisa A, ali okvaro jeter zaradi hormonov, ki jih dodajajo športnim konjem, ali pa salmonelo zaradi nehigiene...
windmaster
# 03.01.2018 ob 04:33
Špeckshle, so včasih rekli takim ljudem ki tožarijo....
Je pa res, da smo ekološki kmetje trikrat kontrolirani in imamo za izpolnjevat na kile obrazcov, tisti ki ni v nobenem programu pa lahko dela kar se mu zljubi....
ostrov
# 03.01.2018 ob 00:06
Torej, tisti, ki prejemajo subvencije se pritožujejo, ker so nesubvencionirani (torej ne dobijo našega denarja) še vedno konkurenčni?
topol
# 02.01.2018 ob 23:51
Vse mešajo skupaj. Pasma konja ni tako važna, če gre za meso. Zato ne potrebuje rodovnika. Zagotovo so boljše mesne pasme, vprašanje pa so stroški pripusta. Ne vem, če konje tudi osemenjujejo kot krave.
Glavno kar bi moralo biti pomembno pa je nadzor nad prehrano konj oziroma čemu kdo konja redi. Če gre samo za vzrejo za meso in se ves čas pase, ni problema. Če pa je konj namenjen tekmovanju, je velika verjetnost, da je bil izpostavljen dopingu, to pa verjetno ni najbolje jesti.
mikitr
# 02.01.2018 ob 23:14
Birokratarji trpijo,že tako nimajo kaj pametnega delat(razen zahtevati višje plače,odpravo anomalij,....),zdej pa še vseh konj nimajo pod nadzorom.Če je ta vzrejen na kmetiji in za meso,je važno le ,da ni v karenci ,brez rastnih hormonov,.....Kakše pasme ali križanec je,pa je odločitev rejca.
bori
# 02.01.2018 ob 22:33
..Skoraj polovica konj je nepasemskih križancev, kar ni všeč rejskim organizacijam, ki si prizadevajo za več čistopasemskih živali in višjo ceno...

Al' smo mi ljudje ena pasma.. da ji ni para..
KLIPAN
# 02.01.2018 ob 21:00
@josh k.
"Na pogled urejena država a, če pogledaš od blizu vidš, da se goljufa, krade, prikriva...sto na uro in to na vseh možnih področjih."

In kdo je sedaj kriv?
Država ali njeni prebivalci?
foxhunt
# 02.01.2018 ob 20:00
Kako pa je s crnim trgom? a ta tud cveti.
nonparel
# 03.01.2018 ob 06:35
@windmaster
Kdor dobiva denar, ki so ga zaslužil drugi in ne on, se pravi subvencije, mora biti tudi bolj kontroliran pri tem kaj počne pri svoji dejavnosti za katero je dobil ta poklon, se pravi subvencijo.
Sicer pa ni pomembno samo to kaj žival je, ampak predvsem to, da je žival, ki je namenjena prehrani ljudem, tudi zdrava in podvržena veterinarski kontroli.
Potrošniki moramo biti zaščiteni pred zdravju nevarno hrano.
krjavelj
# 03.01.2018 ob 05:21
Že v otroštvu nas učijo, da je šverc vrlina

Krpan&Co.
Bethtempet3
# 02.01.2018 ob 20:56
KovacevaKobila

bol potiho..jaz sem lačen
sosman
# 03.01.2018 ob 07:39
Kar jejte to mrhovino, pa še nenadzorovano. Potem pa pri 50ih čisto dementni vsi. Ampak glavno da je šnicl.
ajvard
# 03.01.2018 ob 01:45
kot da bi vedeli, katere pasme je govedo, ki ga skuhamo v župci.
SF0100
# 03.01.2018 ob 00:07
Bože klobase na steroidih
miha_lj
# 02.01.2018 ob 22:51
Kje je Židan? Aja, na kmečkem turizmu!
maher
# 02.01.2018 ob 22:11
Konježrci, dober tek!
mmeeddoo
# 03.01.2018 ob 07:06
"Če izvira s kmetije, kjer ne uveljavljajo subvencij, kar pomeni, da kmetija ni ..."

To v Sloveniji pomeni predvsem, da taka kmetija ni dovolj velika, da bi se kvalificirala za subvencije;
da nima nikogar v državni upravi, ki bi zaradi informacij pri koritu lahko predčasno začel pridobivati vse zahtevane dokumente, da bi jih na rok imel;
da se morajo ti kmetje ukvarjati tudi z drugimi stvarmi, kot pa s papirji, da preživijo.

Za moje pojme ta članek samo kaže kako prepožrešne so slovenske klavnice in veterinarji - kar vsak od njih mora kar obogateti. In s pomočjo države, jim to tudi uspe.
Kaže pa tudi na zaskrbljenost velikih kmetij, ker jim male odžirajo zaslužek - najraje bi ostale prisilili, da samo pri njemu kupujejo ... in to po ceni, kot sam misli, da je poštena - po domače: rade bi monopol. ... kot vsak uspešen slovenski podjetnik.
Ponočnjak
# 02.01.2018 ob 23:38
Pa pomedimo že enkrat te stopnice z vrha...
rudes
# 03.01.2018 ob 10:33
Poznam kmeta v bližnji okolici, ki se ukvarja s pridelavo in predelavo mesa. Še do pred 10 leti smo domačini na veliko kupovali pri njih. Potem je prišla EU in subvencije. Proizvodnja se je širila, subvencije so in še padajo (v gradnji štala kot graščina), kvaliteta pa padala. Ravno zadnjič sem se pogovarjal z gospodinjo, ki je tarnala, da domačinov ni več k njim (tudi sam grem zeeeloooo poredko, po kaj malega), in da morajo vse "izvažati" v MB,CE in LJ, ter da morajo biti nonstop prisotni na tržnicah, sicer.....
Drug primer, eko kmetija, gospodinja mi je za svoj božanski sadni jogurt sama povedala, da navadni jogurt pridela sama, sadni koncentrat pa kupuje in je po njenih besedah, če ga samega poiskusiš dobesedno neužiten, da o tem, da,ko sem bil pri njej v kuhinji, sem videl vse polno vrečk Pečjakovega in Hokusovega pripravljenega testa. To se potem proda kot Eko.?
Pistorius
# 03.01.2018 ob 09:37
@sosman: Kar jejte to mrhovino ... Potem pa pri 50ih čisto dementni vsi.

Saj kakšne hude škode - glede na komentarje - očitno ne bo.
Tuemsi
# 02.01.2018 ob 21:08
Le čevlje sodi naj kopitar!
tocco
# 02.01.2018 ob 20:06
Inteligenca in teh je v tej okolici krajev, ki so zgoraj napisani polno :)
tocco
# 02.01.2018 ob 19:53
Saj piše katera mesta.
vaza
# 04.01.2018 ob 00:12
fuuuuuuuuuj! z efedrini našpricana konjetina!
mmeeddoo
# 03.01.2018 ob 20:49
@rudes: "To se potem proda kot Eko.?"

To EU zakonodaja dovoljuje. Recimo, en kmet prideluje EKO zelje. Pa si reče, da bi se on šel turistično kmetijo in ponujal svoje eko zelje. Ker pa pač ne moreš pričakovati od kmeta, da bo delal popolnoma vse (zelje, klobase, pivo, vino, sok, sir, jajca, moko, ...) lahko izdelke kupuje tudi drugod. ... in tako lahko v EKO turistični kmetiji, poleg EKO zelje, dobiš Merkatorjevo klobaso ali kakšen "slovenski" izdelek (namreč, če je meso samo soljeno v Sloveniji, je že slovenski izdelek).
blef
# 03.01.2018 ob 09:13
Kakšno meso pa je v klobasah za1,8€?
garmond
# 03.01.2018 ob 08:53
Subvencije so namenjene tudi temu, da kmetu pokrijejo večje stroške eko in bio pridelave, da bi potem tudi v prodaji cene teh živil ne bi bile pretirano drage. Žal pa ti bio-eko kmetje vseeno, kljub dobljenim subvencijam, cene svojih pridelkov nabijajo v nebo.
Za velike cene torej niso samo drugi krivi, eko-bio kmetje pa čisto nedolžni.
JCncns
# 02.01.2018 ob 22:05
Težko se gremo v isti državi turizem na račun Lipice, hkrati pa nek turist, ki pride v Ljubljano vidi po mestu razne fast food beznice, ki ponujajo konjsko meso. Ti dve opciji se izključujeta, tako da če želimo biti vsaj malo konsistentni in če se pač zdi večini (pri tem definitivno ne bi podpiral tovrstne tiranije večine, zgolj primeroma navajam) druga opcija boljša, bolje Lipico s konji vred preseliti Avstrijcem.

Kot se nam zdijo barbari Kitajci oz. kjerkoli že je tisti festival, ki slavi pasje meso, tako verjetno mi izpademo za vse tiste, ki ne bi niti pomislili na to, da konj sodi med živali, ki se jih je. V VB iz tega razloga pred leti tolikšno ogorčenje ob izbruhu afere pojavljanja konjskega mesa v zamrznjenih izdelkih.

Če je pes človekov najboljši prijatelj, je konj bil ob človeku že od nekdaj kot pomočnik, "soborec" na bojnem polju, aktivni duo pri raznih športnih podvigih.. civilizirani svet ponuja razloge zakaj so nekatere živali vredne več od drugih in prav je tako.
tocco
# 02.01.2018 ob 19:52
Mirkoxx stranska škoda.
evaevi
# 03.01.2018 ob 06:40
Tole pa je zanimiv podatek, da je cena črnega zakola trikrat nižja.
Toliko torej pobere kontrola države!
In oseebno bi prav z veseljem kupovala meso iz črnega zakola, če bi osebno poznala razmere na kmetiji.
Hujše more od klavnice ni na svetu, boge boge živali.
tureavanture
# 02.01.2018 ob 19:55
saj je prav, vsaj kaj da cveti v tej državi
Legat
# 02.01.2018 ob 19:53
Waw, končno nekaj iz podalpske vukojebine kar ni osmrajeno z davki it podobnim sran**.
seven7
# 02.01.2018 ob 20:26
Morilci
Kazalo