Morda bodo tudi člani SKEI-ja stavkali 23. januarja. Foto: MMC RTV SLO
Morda bodo tudi člani SKEI-ja stavkali 23. januarja. Foto: MMC RTV SLO
Prijavljen protest je bil sicer bzelo bučen, a povsem miren, varovalo ga je le nekaj policistov. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat poziva delodajalce k pogajanjem. Foto: MMC RTV SLO
Delavci se pravilno ne želijo izpostavljati z imeni, opozarjajo na pritiske delodajalcev. Foto: MMC RTV SLO
Protest se je začel in končal s kolektivnim recitiranjem Internacionale. Foto: MMC RTV SLO
SKEI zahteval višje plače

SKEI sicer zahteva obnovitev jeseni prekinjenih pogajanj o zvišanju plač v treh dejavnostih, ki jih pokriva SKEI. Kot je dejala predsednica sindikata Lidija Jerkič, zahtevajo dvig najnižjih osnovih plač po vseh kolektivnih pogodbah. V podjetjih elektroindustrije tako sindikat zahteva zvišanje plač za 6,5 odstotka, v kovinski industriji za 7,5 odstotka, v dejavnosti kovinskih materialov in livarn pa za 9 odstotkov.

Predsednica SKEI-ja Lidija Jerkič je prejšnji teden dejala, da so te številke višje kot na lanskih pogajanjih, ko se delodajalci niso želeli pogovarjati niti o zahtevah, ki so bile, kot je dejala, pod realnimi.

"Glede na stalno prakso delodajalcev, ki takoj ob napovedi začenjajo pogajanja s posamezniki v podjetjih in na ta način uničujejo sindikalni boj, je tokrat naša stavkovna zahteva tudi ta, da se plače povečajo tudi pri vseh delodajalcih. V tem delu prosim sindikalne zaupnike, da ne pristajate na separatne dogovore po podjetjih. To sicer pomeni, da boste morda za svoje zaposlene nekoliko popravili plače, povzročili pa boste to, da 80 odstotkov preostalih delavcev ne bo dobilo nič. Solidarnost je tokrat na preizkušnji," je dejala Lidija Jerkič.

Predsednica SKEI-ja je zatem naštela višine najnižjih plač na področjih, ki jih pokriva SKEI. "Najnižja osnovna plača za kovinsko industrijo: 487 evrov bruto. Fuj! Najnižja osnovna plača za kovinske materiale 485 evrov bruto. Fuj! Najnižja osnovna plača za elektroindustrijo: majčkeno čez 500 evrov. Fuj!" je dejala predsednica Jerkič, na to pa so se zbrani delavci odzvali z vzklikanjem: "Lopovi, lopovi!"

Delodajalce, ki pravijo, da nihče ne prejema tako nizkih plač, pa je Jerkič obtožila laganja. Večina članov SKEI-ja je v rangu minimalne plače ali pa nekaj evrov manj, je dejala. "To ni nič manjša sramota. Minimalna plača je zajamčen socialni minimum, je spodnji prag revščine. Fuj!" je dejala Jerkič.

Delavce je strah
Zbrani delavci in delavke so se na novinarska vprašanja odzivali z nezaupanjem. Večina se jih ni želela predstaviti z imenom. Za vsak slučaj, pravijo. Delavka v proizvodnji, zaposlena v podjetju Eti Izlake, je dejala, da ima 25 let delovne dobe, dobi pa 550 evrov plače. Vzdušje med zaposlenimi je slabo, je dejala in dodala, da si včasih z veseljem hodil na delo, zdaj pa vse težje.

Strojni inženir, ki tudi ni želel biti imenovan, je dejal, da so plače na pragu revščine. Želijo si, da bi imeli delavci normalno življenje. "Nisem zadovoljen. Sem tudi pod povprečjem, zato sem tudi tu danes." Dodal je: "Kmalu bomo pristali vsi na najnižjih plačah."

Livar Boris Krajnc ni optimističen glede izkupička pogajanj z delodajalci. Nekaj bodo dobili, ampak to ne bo dovolj, je dejal. Ljudje se bojijo za službe, zato tudi stavkati ni lahko.

Delavci opozarjajo tudi na to, da je veliko izmed njih zaposlenih le za določen čas. Pogodbe se jim podaljšujejo celo iz meseca v mesec, so dejali. Glede višine plač pa so rekli, da več dobiš na Zavodu za zaposlovanje.

Najnižja izplačana plača nižja od minimuma za preživetje
Dodatna zahteva sindikatov je, da najnižja izplačana plača v vseh treh dejavnostih od 1. januarja ne sme biti nižja od 624 evrov neto. Toliko po novem znaša prag minimalnega zneska za preživetje.

SKEI pa zahteva tudi izplačilo enkratnega zneska delavcem v višini 20 odstotkov njihove plače, saj delodajalci, kot je dejala Jerkič, leto in pol niso želeli nikakršnega dviga.

"Naš cilj je tokrat visok," je dejala. "Naj se zgodi, da bo naša najnižja osnovna plača enaka minimalni plači." To želijo zato, kot je dejala Jerkič, ker se bodo potem poznali dodatki. "V tem trenutku je popolnoma vseeno, ali ima delavka 30 let delovne dobe, ali ima delavka nočno delo, ali delavka dela preko norme, ki je postavljena. Nič se ne pozna. Plača je še vedno enaka minimalni plači. In vsi delavci zaslužijo samo še to. Fuj!"

V sindikatu zahtevajo tudi dvig regresa za nazaj, torej leto 2012, za katerega se jim ni uspelo dogovoriti, in regres za naprej.

Delodajalci se že odzivajo na protest
Delodajalci v elektroindustriji so se na napovedan protest že odzvali, je dejala Lidija Jerkič. Opravljen je bil prvi pogajalski sestanek. "Pomaga takale napoved," je dejala. Nadaljevanje pogajanj bo v ponedeljek, je dodala Jerkič.

Pogajanja v kovinski industriji naj bi se začela jutri, v panogi kovinskih materialov in livarn pa vabila sindikatom še ni bilo, je dejala.

Stavka?
V zadnjih dveh mesecih je bilo več kot 40 zborov članstva, je dejala Jerkič. Ti zbori so bili, kot je dejala, namenjeni pogovoru s člani, kako razmišljajo, kaj je njihova želja in kaj so pripravljeni za to storiti. "Pripravljeni smo se postaviti zase," je njihov odgovor predstavila Jerkič.

Za 23. januarja je tako napovedana opozorilna stavka, do takrat pa bo med člani sindikata potekalo izrekanje o razglasitvi neomejene stavke do izpolnitve stavkovnih zahtev. Stavka bo "tokrat potekala nekoliko drugače, potekala bo doma". Kot razloge za takšen način stavkanja je Jerkič navedla pritiske delodajalcev, ko se stavka na delovnih mestih. Delavce skušajo podkupiti, jih spraviti nazaj za stroje, v skrajnem, če ne popustijo, pa jim ne dovolijo vstopa v podjetje, ne plačajo prevoza na delo in ne pustijo na kosilo, je pojasnila Lidija Jerkič.

Protest in morebitno stavko sta v preteklih dneh podprla Konfederacija sindikatov javnega sektorja in za SKEI krovna sindikalna centrala, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

SKEI zahteval višje plače