Uprava in nadzorni svet Darsa sta predlagala, da se bilančni dobiček za lani v celoti nameni za druge rezerve iz dobička. Foto: MMC RTV SLO
Uprava in nadzorni svet Darsa sta predlagala, da se bilančni dobiček za lani v celoti nameni za druge rezerve iz dobička. Foto: MMC RTV SLO

Uprava in nadzorni svet Družbe za avtoceste v RS (Dars) sta sicer predlagala, da se bilančni dobiček lanskega leta v celoti nameni za druge rezerve iz dobička, a je edini družbenik - država oz. v njenem imenu AUKN - predlagal in odločil drugače.

AUKN je na današnji skupščini Darsa kot edini delničar tako podal nasprotni predlog k sklepu o uporabi 11,7 milijona evrov lanskega bilančnega dobička - tako bo od omenjene vsote 10 milijonov evrov dobil družbenik, ostalo pa se bo razporedilo v druge rezerve iz dobička.

Cestninske postaje še vedno razburjajo
Dars je zadnje mesece v središču pozornosti javnosti zaradi spornih cestninskih postaj. Poročali smo, da so zaposleni na ministrstvu za infrastrukturo in promet specializiranemu državnemu tožilstvu ovadili svojega ministra Zvoneta Černača, pa tudi predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza ter člana uprave Toneta Svoljšaka in Franca Skoka.

Ovaditelji vodstvu Darsa pripisujejo sum storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in sum oškodovanja javnih sredstev, oboje pri izvedbi projektov preureditve cestninskih postaj Log in Torovo, ministru Černaču pa poleg suma oškodovanja javnih sredstev pripisujejo še sum nevestnega dela v službi. Minister naj bi obe domnevno kaznivi dejanji storil junija z objavo nezakonitega javnega naročila za vzpostavitev prostega prometnega toka na čelni cestninski postaji Log.