Skupina Krka je največjo rast prodaje dosegla v jugovzhodni Evropi. Foto: Goran Rovan
Skupina Krka je največjo rast prodaje dosegla v jugovzhodni Evropi. Foto: Goran Rovan

Največjo rast prodaje je Krka v letni primerjavi dosegla v jugovzhodni Evropi, kjer je prodaja zrasla za 27 odstotkov. Sicer pa je Krka 93 odstotkov celotne prodaje ustvarila na trgih zunaj Slovenije. Največjo prodajno regijo za skupino predstavlja vzhodna Evropa z 29-odstotnim deležem. Največji delež h končnemu znesku je prispevala Romunija.

Prodaja se je v vzhodni Evropi glede na lansko zmanjšala za šest odstotkov. Krka je v Rusiji, ki je največji posamični trg, prodala 123,1 milijona izdelkov, kar je osem odstotkov manj kot lani. Manjša vrednost prodaje v Rusiji je posledica manj ugodnega povprečnega tečaja lokalne valute v primerjavi z lanskim letom, saj se je prodaja v Rusiji količinsko povečala za štiri odstotke.

Na padec dobička vplivalo razvrednotenje valut
V zahodni Evropi je Krkina prodaja znašala 150,4 milijona evrov, kar predstavlja 24,9-odstotni delež prodaje, v srednji Evropi pa je prodaja znašala 141,1 milijona evrov, kar je 23,4-odstotni delež prodaje. Na čezmorskih trgih je prodaja Krke skupno dosegla 18,5 milijona evrov, kar predstavlja 3,1-odstotni delež.

V družbi sicer navajajo, da so na znižanje dobička vplivala zniževanja cen zdravil na posameznih trgih in razvrednotenost nekaterih valut. Zaradi visoke volatilnosti tečaja rublja so rubelj večino prvega polletja ščitili, kar je povzročilo dodatne stroške. Na rezultat so, pojasnjujejo v družbi, vplivala tudi razvrednotenja drugih valut, predvsem poljskega zlota, ukrajinske grivne in britanskega funta, ter krepitev ameriškega dolarja.

Letni načrt: 1,2 milijarde prihodka
Družbi Krka so v prvem polletju za pet odstotkov upadli prihodki od prodaje, ki so skupno znašali 539,7 milijona evrov. Dobiček družbe je bil 75,1 milijona evrov, kar je 24 odstotkov manj kot lani, medtem ko je čisti dobiček upadel za 48 odstotkov in je znašal 56,2 milijona evrov.

Po načrtih naj bi skupina Krka letošnje leto sklenila z 1,2 milijarde evrov prihodkov in s 160 milijonov evrov dobička. Za dobre štiri odstotke naj bi se povečalo število zaposlenih, skupina pa bo za naložbe namenila 162 milijonov evrov.