Predsednik uprave Krke Jože Colarič je poslovni izid glede na krizno obdobje označil za uspeh, povečanje prodaje in dobička pa je pripisal zgolj izvozu. Foto: Goran Rovan
Predsednik uprave Krke Jože Colarič je poslovni izid glede na krizno obdobje označil za uspeh, povečanje prodaje in dobička pa je pripisal zgolj izvozu. Foto: Goran Rovan
Krka je v Rusiji 18. julija začela uporabljati visokoregalno skladišče, konec leta pa začenjajo tamkajšnjo poskusno proizvodnjo, ki bo bistveno povečala njihove ruske zmogljivosti. Foto: BoBo
Krka nadaljuje dobro poslovanje

Medtem je matična družba Krka čisti dobiček v letni primerjavi zvišala za 13 odstotkov na 93,22 milijona evrov.

Med januarjem in junijem letos se je prodaja skupine na letni ravni okrepila za šest odstotkov na 597,07 milijona evrov, prodaja matične družbe pa se je povečala za 13 odstotkov na 587,44 milijona evrov, pri čemer je bilo 93 odstotkov prodaje skupine oziroma 95 odstotkov prodaje matične družbe ustvarjene na trgih zunaj Slovenije.

Predsednik uprave Krke Jože Colarič je poslovni izid glede na krizno obdobje označil za uspeh, povečanje prodaje in dobička pa je pripisal zgolj izvozu.

Krka na Bližnji vzhod, Daljni vzhod, Afriko in Ameriko
Krka bo po njegovih besedah v prihodnjih tednih svojo pozornost usmerila tudi v svojo novo, šesto regijo čezmorskih trgov, ki vključujejo Bližnji vzhod, Daljni vzhod z Afriko ter obe Ameriki, tam pa bo stavila predvsem na prodajo svojih zdravil na recept.

Krka ima pozitivna pričakovanja predvsem na Bližnjem vzhodu, pri čemer je Colarič izpostavil Irak, Iran in Savdsko Arabijo.

Letos za naložbe 182 milijonov evrov
Krkin letni načrt predvideva za 182 milijonov evrov naložb, Krka pa je v prvi polovici leta za naložbe namenila dobrih 70 milijonov evrov. Njena največja, 200 milijonov evrov vredna naložba Notol 2 v novomeški Ločni, bo začela obratovati leta 2015, konec prihodnjega leta pa bodo zagnali proizvodnjo kemijske sinteze v Krkini novi tovarni v Krškem.

V Krki so število zaposlenih letos povečali za štiri odstotke in bodo do konca leta še zaposlovali, predvsem v tujini. Glede lastniške strukture pa je Colarič pojasnil, da je bilo konec junija v lasti tujcev 19,5 odstotka Krkinih delnic. Slovenski skladi in slovenske fizične osebe namreč te prodajajo, v Krki pa glede na priporočila analitikov, ki svetujejo nakup Krkinih delnic, menijo, da se bo omenjena smernica nadaljevala.

Krka bo sicer po Colaričevih besedah nadaljevala nakup svojih delnic za lastni sklad, v tem pa se je do konca junija nabralo 6,83 odstotka njenega osnovnega kapitala.

Krka nadaljuje dobro poslovanje