Krka veliko večino svojih izdelkov izvozi, le desetina jih konča v Sloveniji. Foto: Bobo
Krka veliko večino svojih izdelkov izvozi, le desetina jih konča v Sloveniji. Foto: Bobo

Družba Krka je v devetmesečju prodajo povečala za sedem odstotkov, na 752,3 milijona evrov, dobiček družbe pa je dosegel 107,6 milijona evrov, kar je odstotek manj kot v primerljivem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je v primerjavi z lanskim znižal za 17 odstotkov, na 122,8 milijona evrov, so sporočili iz družbe.
Največ prodajo v Vzhodno Evropo
Krka je največjo rast prodaje zaznala v regiji vzhodne Evrope, ki je z 29-odstotnim deležem tudi največja Krkina prodajna regija. Na trgih zunaj Slovenije je bilo ustvarjenih 91 odstotkov prodaje skupine oziroma 94 odstotkov prodaje družbe Krka.

Skoraj 100 milijonov evrov v investicije
Za vlaganja in naložbe je skupina Krka letos namenila 95,2 milijona evrov, od tega družba Krka 41,3 milijona evrov, odvisne družbe pa 53,9 milijona evrov. Kot je na novinarski konferenci v Novem mestu povedal predsednik Krkine uprave Jože Colarič, so glede na razmere na trgu, pritiske za zniževanje cen njihovih izdelkov in konkurenco z devetmesečnimi rezultati skupine Krka zadovoljni. Do konca leta pa računajo, da bodo uresničili načrtovano prodajo blaga in storitev v znesku 1,134 milijarde evrov, pri čemer naj bi bil dobiček skupine za nekaj odstotkov nižji od načrtovanih 170 milijonov evrov. Seveda pa je vse med drugim odvisno od tržnih razmer in tečajnih razlik, ki so bile v prvih devetih mesecih letos za Krko ugodne, je dejal.

Colarič pričakuje povečanje prodaje ...
Za prihodnje leto je predsednik uprave napovedal povečanje prodaje za šest odstotkov oz. za 68 milijonov evrov, Krka pa naj bi prvič v njeni zgodovini pri prodaji presegla 1,2 milijarde evrov. Večino tega bodo uresničili v tujini, saj na domačem trgu prodajo le še za dobrih osem odstotkov svoje proizvodnje, rasti prodaje v Sloveniji pa tudi ne pričakujejo, je dodal.

... in napoveduje povečanje števila zaposlenih
Dobiček naj bi prihodnje leto ostal na ravni letošnjega, Krka pa namerava - enako kot letos - prihodnje leto število zaposlenih povečati za novih šest odstotkov, s čimer bo število njenih zaposlenih preseglo 10.000.

Krka nadaljuje kupovanje lastnih delnic
Colarič se je med drugim dotaknil še Krkine kotacije na varšavski borzi, na kateri Krka kotira od aprila letos, in dejal, da se tamkajšnje trgovanje z njenimi delnicami od septembra znatno povečuje. Krka tudi nadaljuje kupovanje lastnih delnic. V skladu lastnih delnic se je do konca letošnjega devetmesečja nabralo 6,25 odstotka delnic, pri čemer uprava Krke poudarja, da ne razmišlja o njihovi prodaji, je še povedal Colarič.