Uprava NKBM-ja, ki jo vodi Aleš Hauc v pismu delničarjem opozarja na zaostrovanje razmer na globalnih kapitalskih trgih. Foto: MMC RTV SLO
Uprava NKBM-ja, ki jo vodi Aleš Hauc v pismu delničarjem opozarja na zaostrovanje razmer na globalnih kapitalskih trgih. Foto: MMC RTV SLO

Sporočili so, da še vedno poslujejo v težkih gospodarskih razmerah ob hkratni stagnaciji gospodarskih aktivnosti, zato so oblikovali relativno visoke rezervacije in oslabitve zaradi še vedno trajajočega trenda povečevanja kreditnega tveganja.

Neto rezervacije in oslabitve so tako do konca junija znašale skoraj 70 milijonov evrov oziroma 42,3 odstotka letno načrtovanega zneska. Pridelana izguba znaša 40 odstotkov letnega načrta za 2012, na njo pa so poleg višjih rezervacij in oslabitev vplivale še nižje realizirane čiste obresti v primerjavi z načrtovanimi.

Bilančna vsota skupine NKBM je konec junija znašala nekaj manj kot 5,75 milijarde evrov in se je glede na konec leta 2011 znižala za dobrih 63 milijonov evrov oziroma za 1,1 odstotka.

Največji izgubar je NKBM
Največjo izgubo znotraj skupine je imel NKBM, ki je v prvih šestih mesecih ustvaril negativni rezultat v višini 38,6 milijona evrov, medtem ko je največji dobiček v tem obdobju izkazala Zavarovalnica Maribor s skoraj 6,6 milijona evrov čistega dobička.

S poslovanjem NKBM-ja so se seznanili tudi nadzorniki banke. Skrbni pregled je potrdil, da banka nujno potrebuje dokapitalizacijo, nadzorniki pa so imenovali tudi izvajalca forenzične revizije. ta bo obsegala pregled preteklega poslovanja NKBM-ja in hčerinskih družb. "Rezultate pričakujemo predvidoma čez dva meseca. Na podlagi rezultatov te revizije bomo upravi dali navodila za ugotavljanje morebitne odgovornosti prejšnjega vodstva," je dejal predsednik nadzornega sveta Peter Kukovica.
Nadzorni svet je obravnaval tudi poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, povezano z domnevnimi nepravilnostmi bivšega vodstva NKBM pri poskusu nakupa časnika Večer. tako nadzorni svet kot uprava bosta tudi v tem primeru po pregledu in reviziji ustrezno ukrepala, so še sporočili iz skušine NKBM-ja.