NKBM počasi stabilizira poslovanje. Foto: BoBo
NKBM počasi stabilizira poslovanje. Foto: BoBo

Skupina je tako za skoraj tretjino povečala prihodke glede na isto obdobje lani, od tega skoraj 55 milijonov evrov čistih obresti in 29 milijonov evrov čistih odpravnin, so sporočili iz druge največje državne banke.

"Banka uresničuje zaveze iz programa prestrukturiranja in je po treh letih postala ponovno dobičkonosna finančna ustanova. Od uprave banke pričakujemo, da bo pozitivne trende poslovanja skupine in banke v prihodnosti še izboljševala," je ob objavi rezultatov dejal predsednik nadzornega sveta Peter Kukovica.

V banki tudi ugotavljajo, da se razmerje med dolžniškim in lastniškim financiranjem podjetij v Sloveniji izboljšuje. Podjetja se razdolžujejo ne samo pri bankah, ampak tudi pri medpodjetniškem financiranju, tudi povpraševanje gospodinjstev po posojilih na slovenskem trgu je nizko.

Več slabih posojil
V prvih šestih mesecih letos se je delež neto slabih posojil skupine zvišal za 9,9 odstotka, kar je predvsem posledica odobritev v preteklosti. Skupina je v omenjenem obdobju imela skoraj 19 milijonov evrov neto rezervacij in oslabitev, kar pa vseeno kaže na umirjanje prehodov komitentov med neplačnike.

Stroški skupine so bili 8,4 odstotka manjši kot v istem obdobju lani, zaposlenih pa je bilo 1.829 ljudi oz. 204 manj kot konec junija 2013, večinoma so pri tem uporabili "mehke" metode krčenja števila zaposlenih. Bilančna vsota skupine je konec junija znašala 4,545 milijarde evrov, kar je 5,5 odstotka manj kot konec leta 2013.

Prodaja odvisnih lizinških družb, konec likvidacije KBM Fineka in odločitev glede Adrie Bank so predvideni za drugo polovico leta. Zaradi tega je predviden višji delež izrednih stroškov zaradi pregleda kakovosti portfelja in obremenitvenih testov. Hkrati je na začetku avgusta v drugo fazo prešel tudi postopek prodaje. Slovenski državni holding zavezujoče ponudbe vlagateljev pričakuje predvidoma oktobra.