Mali delničarji zaradi sklepa o reviziji poslov napovedujejo izpodbojne tožbe. Foto: BoBo
Mali delničarji zaradi sklepa o reviziji poslov napovedujejo izpodbojne tožbe. Foto: BoBo

Na skupščini, ki se je sicer ni udeležilo 25 odstotkov vsega kapitala, so izglasovali tudi revizijo nekaterih poslov družbe, in to kljub opozorilu malih delničarjev. Sklep nadzornikom nalaga, da neodvisni revizor izvede revizijo še nerevidiranih poslov Luke Koper za obdobje od leta 2007 do 2011.

Za sklep je glasovalo 99,9 odstotka podanih glasov, proti pa le 0,1 odstotka. Društvo malih delničarjev in Vseslovensko združenje malih delničarjev sta napovedali izpodbojni tožbi, notarka Nana Povšič Ružić pa je opozorila, da je sklep sprejet v nasprotju z zakonom.

Nadzorni svet Luke Koper sicer ostaja nespremenjen, saj so se delničarji s 94 odstotki glasov odločili, da odpoklica nadzornikov ne podprejo.

Odpoklic nadzornikov je že decembra lani kot zastopnik države, ki ima v Luki 51-odstotni lastniški delež, zahteval AUKN. Proti odpoklicu je danes glasovalo 94 odstotkov podanih glasov, za odpoklic pa pet odstotkov. Na skupščini so bili prisotni predstavniki Soda in Kada, ne pa tudi pooblaščenec Republike Slovenije. Ker skupščina ni podprla njihovega odpoklica, o imenovanju novih nadzornikov niso glasovali.

Predsedujoči skupščini Stojan Zdolšek je na začetku predstavil dogajanje od zahteve AUKN-ja za sklic skupščine do danes. Kot je pojasnil, je želela uprava tako pokazati, da "je delovala v skladu z zakonom in transparentno".

Zahtevi AUKN-ja je tako sledil dopis Slovenske odškodninske družbe (Sod) upravi Luke 17. januarja. Sod je v njem predlagal prestavitev sklica skupščine, dokler ne bi bili izvedeni vsi postopki preveritve kandidatov za člane nadzornega sveta v skladu z določili kodeksa o upravljanju javnih delniških družb.

Sod je na začetku februarja upravo Luke obvestil, da ovir za sklic skupščine ni več, na kar je ta objavila sklic. V četrtek pa je uprava od Soda prejela nov dopis s prilogama, ki sta jih Sodu tega dne posredovala državni zbor in ministrstvo za infrastrukturo in prostor.

Iz DZ-ja so tako na vprašanje Soda pojasnili, da uveljavljanje glasovalnih pravic države ni bilo uvrščeno na dnevni red, saj do tega dne niso prejeli predloga vlade, kot to predvideva zakon. Na ministrstvu pa so tudi predlagali, "naj se izvede vse potrebne postopke, da se skupščina prekliče".

Kot je dogajanje povzel Zdolšek, je uprava Luke Koper nato Sodu odgovorila, da sama nima pristojnosti preklica skupščine. To bi namreč lahko preklical le delničar predlagatelj.

Predstavnik Mestne občine Koper Igor Hrvatin je pred glasovanjem o odpoklicu nadzornikov sicer predlagal, naj skupščina zaradi "pisemc in nejasnosti" ter "v dobrobit Luke Koper" glasuje o preklicu skupščine, na kar je Zdolšek odgovoril, da to ni mogoče. Sklic skupščine je namreč zahteval večinski delničar, edino on pa bi jo lahko v roku tudi preklical.

Predsednik Vseslovenskega združenja mladih delničarjev Kristjan Verbič pa je izrazil zaskrbljenost in ogorčenje nad ravnanjem največjega delničarja, ki da se "dobesedno igra s svojo vlogo upravljavca Luke Koper".

Delničarje je v imenu združenja pozval, naj ne glasujejo za odpoklic, saj je glede na dogajanje pričakovati, da novi nadzorni svet, kot bi ga danes izglasovali, ne bi imel prav dolgega roka.