Prve slabe terjatve bodo na pleča davkoplačevalcev padle ta teden. Foto: BoBo
Prve slabe terjatve bodo na pleča davkoplačevalcev padle ta teden. Foto: BoBo

Od kandidatov za izvršne direktorje s polnim mandatom se pričakujeta osebna integriteta in poslovna etičnost, kar pomeni, da ne smejo imeti ugotovljenih kršitev predpisov s področja integritete in preprečevanja korupcije ali s področja javnega naročanja. Aktivno morajo obvladati tudi angleški jezik, predhodno pa niso smeli biti obsojeni zaradi kaznivega dejanja oziroma proti njim ni smela biti vložena pravnomočna obtožnica.

Imeti morajo najmanj univerzitetno izobrazbo, biti morajo strokovnjaki s področja bančništva, financ ali gospodarskega prava, ne smejo pa biti delničarji v kateri koli banki ali družbi, ki bo deležna pomoči slabe banke (DUTB).
DUTB bomo najbrž potrebovali še 10 let
Prijave morajo kandidati na DUTB poslati najpozneje do vključno 4. julija, imenovani pa bodo za obdobje obstoja DUTB-ja, vendar za najdlje šest let. DUTB naj bi namreč obstajal pet let in ugasnil konec 2017, a je najverjetneje pričakovati zakonske spremembe in podaljšanje obdobja njenega delovanja na deset let.
Tudi sam upravni odbor DUTB-ja meni, da je petletno obdobje, v katerem mora unovčiti pridobljene terjatve in premoženje, prekratko in bi lahko vodilo v prodajo pod ceno. Prva sredstva iz NLB-ja naj bi se na DUTB prenesla do konca tega delovnega tedna.
V upravnem odboru družbe trenutno že sedijo trije začasni izvršni direktorji - Slovenca Boštjan Gjerkeš in Aleš Koršič ter Šved Torbjörn Mansson. Neizvršni direktorji DUTB-ja pa so švedski strokovnjaki Arne Berggren, Lars Nyberg in Carl-Johan Lindgren ter poslanec SDS-a Andrej Šircelj.