Vlagatelju je uspelo zapolniti le petino vsega razpoložljivega prostora. Foto: www.csdgorica.si
Vlagatelju je uspelo zapolniti le petino vsega razpoložljivega prostora. Foto: www.csdgorica.si

Zgodba centra Eda se je začela z velikimi načrti o osrednji poslovno-trgovsko-stanovanjski zgradbi v središču Nove Gorice, ki naj bi bila stičišče raznovrstnega dogajanja na Goriškem. Nadaljevala se je nekoliko manj bleščeče zaradi finančnih težav investitorja Euroinvesta in tudi zaradi nezadostnega zanimanja za nakup ali najem prostorov v stavbi z 20 nadstropji. Investitorju je uspelo zapolniti le petino vsega razpoložljivega prostora. Lepa, večinoma steklena stavba živi le delno, pri čemer Euroinvest dolguje Novi KBM kar 22 milijonov evrov.
Družba za upravljanje terjatev bo poskusila odprodati 17 stanovanj, dobrih 400 parkirnih mest, nekaj več kot 8.000 kvadratnih metrov trgovsko-storitvenih in dobrih 9.000 kvadratnih metrov pisarniških površin. Izhodiščna cena za vse skupaj je slabih 15 milijonov evrov oziroma 70 odstotkov ocenjene vrednosti.
Direktor Euroinvesta Radoš Pavlovič meni, da zanimanje bo: "Imamo stike s potencialnimi najemniki in kupci in mislim, da je interesa dovolj, da bi bil lahko objekt v dveh ali treh letih večinoma zaseden."
O razlogih, zakaj Euroinvestu ni uspelo pridobiti kupcev in najemnikov, pa je dejal: "Glavni razlog je bila po moji oceni neaktivnost bank, Nove KBM in banke SID, ki sta projekt financirali." Temu je treba dodati tudi težave Euroinvesta z likvidnostjo in insolventnostjo. Po Pavlovičevih zagotovilih center Eda kot lastniki dobro vzdržujejo in ohranjajo v odličnem stanju.

Ingrid Kašca Bucik, Radio Koper