V slabi banki upajo, da bo stečajni upravitelj prenesel Celovške dvore v njihovo last, tako da bodo lahko začeli prodajati stanovanja. Foto: BoBo
V slabi banki upajo, da bo stečajni upravitelj prenesel Celovške dvore v njihovo last, tako da bodo lahko začeli prodajati stanovanja. Foto: BoBo
V sredo na prodaj prva stanovanja DUTB-ja

pravno še ni njihova lastnica.

"Za zdaj imamo večinoma zemljišča na področju Maribora in v njegovi okolici. Imamo tudi nekaj drugih nepremičnin, apartmajsko naselje na Pohorju, neko gostilno in drugih nekaj manjših nepremičnin," je za Radio Slovenija povedal Boris Tuma, vodja upravljanja nepremičnin v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Po poročanju novinarke Radia Slovenija Maje Derčar je trenutno najdražje zemljišče na Vilharjevi v Ljubljani s pridobljenim gradbenim dovoljenjem in plačanim komunalnim prispevkom, ki ga cenijo na 4,5 milijona evrov, vendar so cene zgolj informativne.

Na DUTB-ju ne razkrivajo, za koliko so jih pripravljeni spustiti, vendar pod lastne cenitve ne bodo šli. Boris Tuma pa pravi, da so informativne cene precej nižje od nekdanjih visokih vrednosti. DUTB za zdaj še ne prodaja stanovanj ali stanovanjskih sosesk, ker pravno še ni njihov lastnik. Za koprski Nokturno tako čakajo na pravnomočen sklep o izročitvi, pri Celovških dvorih pa po Tumovi razlagi pričakujejo, da bo stečajni upravitelj predlagal prenos premoženja na DUTB.

DUTB se bo najverjetneje lotil posamezne prodaje stanovanj, tudi z dražbami. "Vsekakor se bomo skušali držati primerljivih tržnih cen," je o cenah povedal Tuma. DUTB je sicer v sporočilu za javnost navedla, da potem, ko prevzamejo v last posamezno nepremičnino, morajo najprej opraviti pravni in tehnični pregled ter odpraviti morebitne pravne in tehnične napake, pripraviti nepremičnino za prodajo in narediti tržno strategijo za prodajo. Cene pa oblikujejo na podlagi primerjave vsaj dveh cenitev in primerljivih ponudbenih cen na trgu.

Vsaka nepremičnina bo na portalu DUTB-ja na ogled vsaj 30 dni. Hkrati bo mogoče na enem mestu dostopati do spiska vseh dražb zastavljenih nepremičnin, ki sicer niso v lasti DUTB-ja.

V sredo na prodaj prva stanovanja DUTB-ja