Franc Križanič je pojasnil, da je Slovenija tokrat udeležena z večjim odstotkom v mehanizmu pomoči. Foto: MMC RTV SLO
Franc Križanič je pojasnil, da je Slovenija tokrat udeležena z večjim odstotkom v mehanizmu pomoči. Foto: MMC RTV SLO

Celotna pomoč Portugalski pri odplačevanju njenih posojil bo znašala 78 milijard evrov, Slovenija pa bo tokrat udeležena z malce večjim odstotkom, saj so izključene Grška, Irska, Španija in Portugalska, je pojasnil finančni minister Franc Križanič. Znesek jamstev, ki jih bo morala Slovenija ponuditi Portugalski bo znašal 280 milijonov evrov.

Dejanski znesek pa bo nižji, in sicer 155 milijonov evrov, kar bo slovenski dolg, če bo prišlo do unovčenja jamstev, povečalo za 1,5 odstotne točke. Posojilo bo imelo 7,5-letno ročnost, začetna obrestna mera pa bo verjetno znašala 3,85 odstotka in se bo postopoma dvignila na okoli šest odstotkov.
Borut Pahor je ob tem še poudaril, da Slovenija Grčiji ne bo dala novih posojil, dokler ne bo dobila zagotovil, da jih bo Grčija poplačala. "Ne bi bilo pošteno, da od naših ljudi zahtevamo, da zategnejo pasove, po drugi strani pa dajemo denar tistim, ki tega niso pripravljeni storiti," meni premier.

Na novinarska vprašanja o visokih izplačanih regresih je kasneje pojasnil, da so na vladi danes ugotovili, da je tako ravnanje nespodobno in v nasprotju s sklepi, ki so jih sprejeli lani. "Danes bom poslal tudi pismo predsednici agencije za upravljanje kaitalskih naložb, in sicer, da se prihodnji teden sestanemo in pogovorimo kako bo ukrepala glede izplačila teh regresov. Če je imela pristojnost, da vstopi v dokapitalizacijo NKBM, bo imela pristojnosti tudi pri regresih. Agencija bo morala prevzeti tudi odgovornost, ki jo prinaša avtonomija in svoje odločitve kdaj pa kdaj pojasniti tudi pred državnim zborom." je dejal Pahor.
"Zakone je potrebno spoštovati, so pa tudi stvari, ki so del poslovne morale. Tu se začne družbena odgovornost. "
je še dodal.