EK še vedno čaka na denar za Elan. Foto: BoBo
EK še vedno čaka na denar za Elan. Foto: BoBo

Morebitni vlagatelji v Elan so trenutno v fazi oblikovanja končnih ponudb, ki jih bodo predložili bankam. Le dogovor z bankami in Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo namreč omogočil uspešen konec prodaje, so pojasnili na ministrstvu.

Evropska komisija Slovenijo ob tem tudi prosi, da ji posreduje vsebino končnih ponudb. Ministrstvo za finance je Bruselj v pismu obvestilo, da se izjemno trudi vrniti denar, in ga obvestilo tudi o stanju zahtevane izterjave pomoči.

Tako so izpostavili nekatera nova pojasnila glede poteka prodajnega postopka Elana, ki je v sklepni fazi. Pojasnili so, da so pogajanja z vlagatelji zelo dolgotrajna, saj ti želijo odkupiti oz. prestrukturirati vse dolgove Elana do bank. V postopku prodaje sodeluje veliko deležnikov, dodatno pa ga otežuje dejstvo, da je del terjatev do Elana prevzel DUTB. Ta deluje izključno po tržnih načelih, so poudarili.
A Komisija kljub pojasnilom očitno ne namerava popustiti pri zahtevi po takojšnji vrnitvi nedovoljene državne pomoči v višini 10 milijonov evrov.

Elan čaka odločitev sodišča
V Elanu so se v izjavi za javnost odzvali rekoč, da niso uradno seznanjeni s prejemom poziva Evropske komisije o vrnitvi domnevne nedovoljene državne pomoči. Dodali pa so, da so na splošno sodišče EU-ja vložili tožbo na odločbe komisije. Odločanje še ni končano.

Končana ni tudi prodaja družbe, so dodali in ob tem zapisali, da si želijo strateškega partnerja, ki bi razvijal svetovno prepoznavno močno blagovno znamko, ohranjal delovna mesta ter omogočal nadaljevanje dobrega poslovanja. Elan je v 11 mesecih 2014 povečal prihodke in posloval z dobičkom. Vse divizije beležijo tudi rast naročil za prihodnje leto, so še dodali.