Na kitajski trg so vstopili kmetijski proizvajalci tistih proizvodov, za katere ne potrebujejo posebnih dovoljenj in sporazumov. Med njimi je predvsem hmelj, odpira se tudi trg za vino. Foto: BoBo
Na kitajski trg so vstopili kmetijski proizvajalci tistih proizvodov, za katere ne potrebujejo posebnih dovoljenj in sporazumov. Med njimi je predvsem hmelj, odpira se tudi trg za vino. Foto: BoBo

Na kitajski trg so vstopili kmetijski proizvajalci tistih proizvodov, za katere ne potrebujejo posebnih dovoljenj in sporazumov. Med njimi je predvsem hmelj, odpira se tudi trg za vino. Predvsem za proizvode živalskega izvora pa so potrebna dovoljenja in državi pospešeno pripravljata podlage za tovrstno sodelovanje, je povedal minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Namestnik kitajskega ministra za kmetijstvo Čen Šiaohua pa si želi, da bi se tudi na slovenskih policah pojavili kakovostni kitajski kmetijski proizvodi. Kateri, ni napovedoval, saj morajo njihova podjetja opraviti analizo slovenskega trga in ugotoviti, katere proizvode si slovenski kupci želijo.

Prvi veliki izvozi mleka
Kitajski trg se je za slovenske proizvajalce odprl na področju mleka in mlečnih izdelkov, saj so Ljubljanske mlekarne, Mlekarna Celeia, Pomurske mlekarne in Mlekarna Planika na začetku junija za skupaj pet obratov prejele dovoljenje, da registrirajo izvoz mlečnih izdelkov na Kitajsko. "Prvi veliki izvozi se bodo dogodili že v tem mesecu, vem pa, da se mlekarne dogovarjajo tudi za druge posle," je dejal Židan.

"Gospodarsko sodelovanje zdaj počasi raste. Letos je zgodba o uspehu izvoz slovenskega hmelja na Kitajsko. V prvih treh mesecih letos so ga izvozili za skoraj milijon evrov, v vsem lanskem letu je izvoz hmelja dosegel približno 600.000 evrov," je poudaril minister Židan.

"Sodelovanje je že obrodilo sadove, saj vidimo pogoste obiske na visoki ravni in konkretne rezultate. Naša naloga je pripraviti politično podporo, na kateri lahko spodbujamo blagovno menjavo," je povedal Chen. V Sloveniji vidi veliko potenciala, zlasti zato, ker država ponuja posebne, visokokakovostne proizvode, ki jih imenujemo zeleni izdelki.

Kitajska je po Židanovih besedah Sloveniji ponudila sofinanciranje sodelovanja na novembrskem mednarodnem kmetijskem sejmu v Kunmingu na Kitajskem, ki ga bosta obiskali gospodarska in politična delegacija. V tem mestu bo tudi srečanje kmetijskih ministrov 16 srednje- in vzhodnoevropskih držav ter Kitajske (16+1), kjer na področju gozdarstva Slovenija igra vodilno usklajevalno vlogo.