Gospodarstvo
(2)

Poudarki

  • Slovenija največja prejemnica posojil EIB-ja na prebivalca v Evropi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 3 glasov Ocenite to novico!
Evropska investicijska banka
Med krizo se bo Evropska investicijska banka osredotočila na podporo malim in srednje velikim podjetjem, projekte s področja obnovljive energije ter proizvodnjo do okolja prijaznih avtomobilov. Foto: EPA
VIDEO
Predsednik EBI-ja odobril...

Dodaj v

Sloveniji 58 milijonov posojil EIB-ja

Za mala in srednja podjetja obstaja tveganje posojilnega krča
2. marec 2009 ob 17:56
Ljubljana - MMC RTV SLO

Evropska investicijska banka je Sloveniji namenila tri nova posojila v skupni vrednosti 58 milijonov evrov.

Osem milijonov evrov bo namenjenih družbi Bia Separations, 30 milijonov bo prejel sklad za regionalni razvoj, 20 milijonov pa je vredno posojilo za NLB Leasing. Prvo posojilo je namenjeno raziskavam in razvoju biotehnologije. Minister za finance France Križanič je dejal, da gre za izrazito kakovostno naložbo v visoke tehnologije z visoko dodano vrednostjo.

30 milijonov evrov, ki so namenjeni skladu za regionalni razvoj v Ribnici, bo pokrilo lokalne naložbe na različnih področjih. Križanič je dejal, da ima omenjeni sklad določene standarde, ki omogočajo učinkovito umeščanje sredstev in tudi refinanciranje.

Slovenija največja prejemnica posojil EIB-ja na prebivalca v Evropi
Posojilo NLB Leasingu pa bo namenjeno financiranju manjših projektov. Minister je pojasnil, da bodo s pomočjo posojila spodbudili razvoj malih in srednjih podjetij prek NLB-ja kot posrednika, ki omogoča preučitev, kateremu izmed manjših podjetij je smiselno posojati denar po sorazmerno ugodni obrestni meri. Projekt bo stekel relativno hitro, druga dva pa v drugi polovici leta ali prihodnje leto.

Pogodbe o treh novih posojilih so bile podpisane v okviru obiska predsednika Evropske investicijske banke Philipa Maystadta. Dejal je, da banka s Slovenijo, ki je z več kot tremi milijardami evrov posojil največja prejemnica na prebivalca v Evropi, dobro sodeluje. Dodal je, da so v Sloveniji zelo aktivni, a lahko sodelovanje še poglobijo. Predsednik EIB-ja je še dejal, da je Slovenija majhno gospodarstvo, ki je zelo odvisno od gospodarskih razmer v soseščini. Med posebnostmi Slovenije pa je omenil bančni sektor, ki je v boljšem stanju kot v nekaterih drugih državah v EU-ja.

A. M.

Prijavi napako
Komentarji
galoper
# 02.03.2009 ob 20:41
Zadolžujemo državo za današnje lagodnejše življenje, da bodo potomci težje odplačevali kredite.
fuksel
# 02.03.2009 ob 18:39
zelo lepo bi bilo videti, kje bodo končali vsi vladni ukrepi in evropske pomoči.....

tko mal za novinarje....
Kazalo