Del posojenih sredstev bo namenjen tudi spoprijemanju z begunsko krizo. Foto: EPA
Del posojenih sredstev bo namenjen tudi spoprijemanju z begunsko krizo. Foto: EPA
false
Pogodbo o posojilu je s podpredsednikom EIB-ja Laszlom Baranyayem podpisal minister za finance Dušan Mramor. Foto: BoBo

Gre za projekte, ki bodo sofinancirani z evropskimi sredstvi v finančnem obdobju 2014-2020. Posojilo bo namenjeno financiranju nacionalne udeležbe pri teh projektih, del pa bo namenjen tudi za zmanjšanje bremena obvladovanja t. i. begunske krize.

EIB in ministrstvo za finance sporočata, da bodo sredstva namenjena pokrivanju nacionalne udeležbe pri prednostnih projektih na področju prometa, energetike, okolja, zdravja, infrastrukture za raziskave in razvoj, varstva narave, socialne infrastrukture, izobraževanja in dostopa do zaposlitve, informacijsko-komunikacijske tehnologije, regeneracije urbanih območij in upravljanja z vodami. Skupna vrednost teh projektov naj bi dosegla 3,8 milijarde evrov.

Podpredsednik EIB-ja Laszlo Baranyay je ob današnjem podpisu pogodbe o posojilu dejal: "Pomagalo bo ustvariti boljše razmere za pametno, trajnostno in vključujočo rast, pospešiti konvergenčni proces, še dodatno okrepiti konkurenčnost države in povečati kakovost življenja njenih državljanov." Baranyay je še spomnil, da gre za prvo posojilo EIB-ja, ki omogoča podporo projektom, ki so nujni za boljše spoprijemanje s trenutno begunsko krizo.

Mramor: Posojilo je ugodno
Finančni minister Dušan Mramor je zatrdil, da posojilo zagotavlja najugodnejši dolgotrajni vir financiranja proračuna z ugodnimi stroški. Posojilo ima obliko strukturnega programskega posojila. Uporabi se lahko tako za financiranje velikih infrastrukturnih projektov kot za manjše projekte, ki glede na celotne stroške ne bi bili upravičeni do neposrednega financiranja EIB-ja.

Gre za tretje posojilo hišne banke EU-ja za sofinanciranje nepovratnih evropskih sredstev v Sloveniji. Banka je namreč v preteklosti že sofinancirala nepovratna sredstva s posojili za 20 milijonov evrov leta 2004 in 500 milijonov evrov leta 2012.

EIB je subjektom v Sloveniji od leta 1991 skupaj odobrila že za več kot šest milijard evrov posojil.