Zahtevani donosi na obveznice so se po napovedi Feda, da bo končal ničelne obrestne mere, povečali za več obveznic. Foto: EPA
Zahtevani donosi na obveznice so se po napovedi Feda, da bo končal ničelne obrestne mere, povečali za več obveznic. Foto: EPA

Vlagatelji so zaradi negotovih gospodarskih razmer, kot kaže, še naprej pozorni na Slovenijo. Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 5,17 odstotne točke.
Krepi se tudi donos na desetletne španske in italijanske obveznice. Donos na španske je dopoldne presegel pet odstotkov in dosegel najvišjo raven od začetka aprila. Donos na italijanske obveznice pa se je zvišal za 0,11 odstotne točke, na 4,68 odstotka.
Sicer pa je bil donos do dospelosti na slovenske desetletne obveznice še sredi marca okoli petodstoten. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč prav Slovenija, pa se je zahtevani donos na slovenske obveznice začel močno zviševati.

Aprila je tako za kratek čas presegel psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja. Zahtevana donosnost je znova upadla na začetku maja, ko je Slovenija uspešno izdala za milijardo dolarjev petletnih obveznic in za 2,5 milijarde dolarjev 10-letnih dolarskih obveznic. S tem in še z nekaterimi dražbami zakladnih menic je tako že pokrila svoje finančne potrebe za letos.