Begunska kriza je železnicam povzročila četrtmilijonsko škodo. Foto: BoBo
Begunska kriza je železnicam povzročila četrtmilijonsko škodo. Foto: BoBo

Z ustavitvijo mednarodnega prometa se je močno zmanjšalo število potnikov, primerjava mednarodnega potniškega prometa v obdobju med 19. in 30. septembrom z enakim obdobjem lani tako pokaže na izpad prihodkov pri prodanih potniških vozovnicah v vrednosti 175.000 evrov, pojasnjujejo na Slovenskih železnicah (SŽ).

Stroški naročenih posebnih prevozov in čiščenja so znašali 8630 evrov, dodatni stroški, ki so jih na železnicah imeli z organiziranjem nadomestnih prevozov, pa so znašali 51.154 evrov. SŽ je v omenjenem obdobju prejel tudi za 9543 evrov zahtev za vračilo denarja za vozovnice, ki so jih potniki že kupili, a so morali potovanje preklicati.

Po izračunu SŽ-ja se tako skupni izredni stroški zaradi begunske krize ustavijo pri 244.327 evrih. Kako bodo stroški obračunani oziroma kdo bo plačal nadomestila, še ni dogovorjeno, so dejali.

Železniški mednarodni potniški promet s Hrvaško je znova sproščen, so sporočili s pristojnega ministrstva za notranje zadeve. V skladu s to odločitvijo je preklican ukrep vlade o zapori železniškega potniškega prometa s Hrvaško. Po potrebi se bo zapora prometa uvedla znova, so še sporočili s pristojnega ministrstva.