Na SŽ-ju načrtujejo okoli 22 milijonov evrov dobička iz poslovanja ob koncu leta. Foto: BoBo
Na SŽ-ju načrtujejo okoli 22 milijonov evrov dobička iz poslovanja ob koncu leta. Foto: BoBo


Dobiček pred davki je tako upadel za dobro četrtino, saj je preteklo leto v istem obdobju znašal sedem milijonov evrov, so sporočili z železnic (SŽ). Skupina SŽ je v prvem polletju imela 26,3 milijona evrov dobička pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo, kar je 14 odstotkov več kot v istem obdobju lani.


Dobiček iz poslovanja je znašal devet milijonov evrov, kar na medletni ravni pomeni 111-odstotno rast.
V SŽ-ju ocenjujejo, da bi lahko bili poslovni rezultati še veliko boljši, vendar jim država še ni plačala nadomestila stroškov, ki nastajajo zaradi vožnje dizelskih lokomotiv po februarskem žledolomu. V prvem polletju so ti stroški znašali osem milijonov evrov.

Žled skrčil število potnikov
Tovorni vlaki SŽ-ja so v prvih šestih mesecih prepeljali nekaj manj kot 9,3 milijona ton blaga, kar je 6,8 odstotka več od načrtov in 13 odstotkov več kot v lanskem prvem polletju. Število potnikov je doseglo 7,7 milijona in je bilo za 6,4 odstotka nižje od načrtov ter 5,8 odstotka manjše kot lani.

Da so na SŽ-ju prepeljali manj potnikov, je predvsem posledica poškodovane proge iz Ljubljane proti Primorski, na kateri namesto vlakov še vedno vozijo avtobusi. V celotnem letošnjem letu Skupina SŽ načrtuje okoli 22 milijonov evrov dobička iz poslovanja.