Krčijo se sredstva za investicije, krči se BDP. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Krčijo se sredstva za investicije, krči se BDP. Foto: freedigitalphotos.net

Vendar pa negativna tveganja ostajajo dokaj visoka, saj je nadaljnji dostop do trga odvisen od sposobnosti vlade, da ohranja zaupanje vlagateljev z izvajanjem načrta za učinkovito prestrukturiranje finančnega sektorja.

Ernst&Young
Izvoz
Glavni motor slovenskega gospodarstva je izvoz, ki pa se bo še naprej krčil. Foto: EPA


V junijskem poročilu Ernst&Young napoveduje 4,9 odstotno krčenje gospodarstva letos, naslednje leto pa 2,9-odstotno. Rast naj bi dosegli šele leta 2015, znašala pa bi 1,1 odstotka.
Krčenje investicij
Poleg investicij, ki naj bi letos upadle za 11,1 odstotka in prihodnje leto za 5,5 odstotka, se bo precej skrčila tudi zasebna potrošnja - letos za 6,7 odstotka in leta 2014 za 2,5 odstotka, je razvidno iz poročila, ki ga je Ernst&Young pripravil skupaj z Oxford Economics.
Krčenje izvoza
V omenjeni revizorski hiši so zelo pesimistični tudi do gibanja slovenskega izvoza, ki je že nekaj časa glavni motor gospodarstva. Tako naj bi se po njihovi oceni izvoz letos skrčil za 2,5 odstotka in za nadaljnjih 1,7 odstotka v letu 2014.

Kriza območja z evrom po njihovem mnenju pomeni, da bo izvoz dosegel trajnostno rast šele v letu 2016, čeprav se srednjeročni načrt varčevalnih ukrepov zanaša na izboljšanje trgovinske bilance za oživitev naložb in ponovne rasti.

Povečala se bo brezposelnost
Poslabšale naj bi se tudi razmere na trgu dela: za letos tako napovedujejo 13,9-odstotno brezposelnost, ki naj bi se leto pozneje povzpela na 14 odstotkov.

Skoraj 10-odstotni primanjkljaj
Proračunski primanjkljaj naj bi se letos povečal na 9,6 odstotka kosmatega domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa naj bi se po ocenah zmanjšal na 4,4 odstotka BDP-ja. Javni dolg naj bi letos znašal 70,4 odstotka BDP-ja, prihodnje leto naj bi se povzpel na 75,4 odstotka BDP-ja.

Izboljšanje na tekočem računu
V Ernst&Youngu so medtem nekoliko bolj optimistični o stanju na tekočem računu plačilne bilance. Presežek naj bi tako letos znašal 3,9 odstotka BDP-ja, leta 2014 pa 2,1 odstotka BDP-ja. "Letošnje dodatno povečanje presežka na tekočem računu je kazalnik krize v domačem povpraševanju, ne pa okrevanja zaradi močnejšega izvoza," so pojasnili.

E&Y: Sloveniji bo uspelo brez pomoči
Po paketu pomoči za Ciper so se vlagatelji bali, da bo Slovenija naslednja država iz območja evra, ki bo potrebovala finančno pomoč za stabilizacijo njenega bančnega sektorja. Vendar pa v Ernst&Youngu menijo, da bo Sloveniji najverjetneje uspelo prebroditi krizo brez finančne injekcije EU-ja.

Ob tem navajajo, da to nakazujeta tudi aprila uspešno izvedena dražba zakladnih menic v vrednosti 1,1 milijarde evrov in majska izdaja obveznic v vrednosti 3,5 milijarde evrov.

"Visoka negativna tveganja"
"Vendar pa negativna tveganja ostajajo dokaj visoka, saj je nadaljnji dostop do trga odvisen od sposobnosti vlade, da ohranja zaupanje vlagateljev z izvajanjem načrta za učinkovito prestrukturiranje finančnega sektorja," so poudarili in dodali, da je trg zaskrbljen predvsem zaradi težav slovenskega bančnega sektorja in verjetnega vpliva teh težav na javne finance in širše gospodarstvo.

Daljša tudi evropska recesija
Ernst&Young pričakuje, da bo denarna politika v območju evra še naprej delovala spodbujevalno, javnofinančna politika pa bo manj omejevalna. Vendar pa bosta šibko globalno gospodarstvo in skokovito naraščanje brezposelnosti učinke teh ukrepov najverjetneje izničila, zato pričakujejo, da bo recesija v območju z evrom trajala dlje, kot je bilo sprva predvideno.

Tako naj bi se BDP v območju evra letos skrčil za 0,6 odstotka, prihodnje leto sledi počasno okrevanje - BDP naj bi se povečal za nekoliko manj kot odstotek.

Vendar pa negativna tveganja ostajajo dokaj visoka, saj je nadaljnji dostop do trga odvisen od sposobnosti vlade, da ohranja zaupanje vlagateljev z izvajanjem načrta za učinkovito prestrukturiranje finančnega sektorja.

Ernst&Young