Stroški gostovanja se bodo po uvedbi nove evropske direktive drastično zmanjšali. Foto: EPA
Stroški gostovanja se bodo po uvedbi nove evropske direktive drastično zmanjšali. Foto: EPA

Uporabniki lahko tarifo vključijo s SMS-sporočilom s ključno besedo EU NESKONCNO na številki 4040, storitev pa vključuje pogovore, SMS-sporočila in mobilni internet. Omenjene tri evre na dan bodo uporabnikom zaračunali le, če bo ta v tujini dejansko opravil klic, poslal sporočilo ali uporabil mobilni internet, v nasprotnem primeru pa storitve ne bodo zaračunali, so pojasnili na Simobilu.

Besedo "neskončno" v tarifi je treba vzeti s pridržkom, saj lahko z vključeno opcijo uporabnik dnevno opravi okoli 17 ur klicev, pošlje 1.000 SMS-sporočil in prenese 500 megabajtov. Ko preseže omenjenih 500 megabajtov, bo mobilni internet lahko uporabljal še naprej, a se bo hitrost prenosa zmanjšala. Pri Simobilu bodo razmislili tudi o možnosti mesečne uporabe tarife.

Da bo takšna tarifa na voljo tudi za druge države, je precej manj verjetno, saj je največji delež vsega prometa pri gostovanju v tujini opravljen na ravni EU-ja, v drugih državah pa so stroški, ki jih imajo mobilni ponudniki do tujih operaterjev, višji, zato so takšne ponudbe težje dosegljive.

Poročali smo, da je Evropski parlament 3. aprila potrdil predlog Evropske komisije (EK), po katerem bodo do konca leta 2015 ukinili vse stroške mobilnega gostovanja v EU-ju. Od leta 2008, ko je EK začel omejevati cene mobilnega gostovanja, so se v EU-ju drobnoprodajne cene klicev in kratkih sporočil znižale za 80 odstotkov, podatkovno gostovanje se je prav tako močno pocenilo. A kljub temu mobilni promet v tujini predstavlja le desetino tistega, ki ga slovenski uporabniki običajno opravijo doma.