LPP je s svojo izgubo, skupaj s Snago, Javni holding Ljubljana povlekel v rdeče številke. Foto: BoBo
LPP je s svojo izgubo, skupaj s Snago, Javni holding Ljubljana povlekel v rdeče številke. Foto: BoBo

Javni holding Ljubljana, v okviru katerega delujejo javna podjetja Energetika Ljubljana, Vodovod-Kanalizacija (VO-KA), Ljubljanski potniški promet (LPP) in Snaga, je tako lani imel šest milijonov evrov izgube. V sami družbi so sicer ustvarili čisti dobiček 441.500 evrov.

Med javnimi podjetji sta lansko leto z izgubo sklenila Snaga in LPP, so sporočili iz Javnega holdinga Ljubljana. Snaga je imela dva milijona evrov izgube, ki jo je družba ob koncu leta pokrila z rezervami. Izguba LPP-ja za lani znaša 9,5 milijona evrov, skupna nepokrita izguba pa znaša že 14,7 milijona evrov.

VO-KA je lani ustvaril dobiček nekaj manj kot dva milijona evrov, od česar se bo 1,5 milijona evrov preneslo na ljubljansko občino. Energetika Ljubljana je od dobička 17,4 milijona evrov 14,4 milijona evrov razporedila v druge rezerve iz dobička, preostanek v višini treh milijonov evrov pa ostaja nerazporejen.
Iz mestnega v LPP-jev žep
Holding je lani izvedel tudi za 37,5 milijona evrov naložb. Družbeniki so sprejeli tudi sklep o poenostavljenem zmanjšanju osnovnega kapitala LPP-ja za 10 milijonov evrov in dali soglasje k temu, da se LPP pri Javnem holdingu Ljubljana zadolži v višini štiri milijone evrov.