Na spletni strani je mogoče kupiti različne izdelke in storitve nevladnih organizacij in socialnih podjetij. Foto: MMC RTV SLO
Na spletni strani je mogoče kupiti različne izdelke in storitve nevladnih organizacij in socialnih podjetij. Foto: MMC RTV SLO

V okviru spletne trgovine, mogoče jo je obiskati na povezavi www.brezdobicka.si, ponujajo štiri vrste družbeno odgovornih nakupov. Prva je prodajalna nevladnih organizacij (NVO) in socialnih podjetij, ki s prodajo različnih izdelkov ali storitev financirajo svoje delovanje na področjih kot so varstvo okolja ali zaposlovanje težje zaposljivih oseb. Ob tem poteka tudi prodaja rabljenih izdelkov.

V prodajalni družbeno odgovornih daril lahko posameznik v imenu obdarovanca opravi dobro delo, na primer posvoji delfina ali prispeva k varovanju tropskega gozda. Na voljo pa so tudi izdelki podjetij, ki bodo del svojih prihodkov od vsakega prodanega izdelka ali storitve namenili družbenokoristnim programom.

V prihodnje se bo ponudba še širila
V ponudbo so vključeni tudi ekološki prehrambeni izdelki, izdelki pravične trgovine, rabljeni izdelki, izdelki iz recikliranih materialov ter izobraževanja in svetovanja na raznih področjih. V prihodnje namerava prodajalna, ki je začela delovati novembra, svojo ponudbo še širiti in poglabljati.

Z nakupom v spletni prodajalni Brez dobička lahko kupci denar od nakupa namenijo projektom, ki so jim blizu, pa naj bodo to programi namenjeni otrokom, invalidom, drugim ranljivim skupinam ali varovanju okolja, pojasnjujejo v družbi Brez dobička, ki spletno prodajalno organizirajo.

Ob tem v družbi zagotavljajo, da je njihov cilj omogočiti preglednost porabe prihodkov od prodaje. Tako je tudi pri vseh izdelkih in storitvah opredeljeno, kolikšen delež prihodkov je namenjen ponudnikom, kolikšen prodajalni in kolikšen del je podarjen.