Delavci obeh propadlih podjetij že dva meseca niso dobili plač. Foto: MMC RTV SLO
Delavci obeh propadlih podjetij že dva meseca niso dobili plač. Foto: MMC RTV SLO

Upniki imajo zdaj časa do 29. julija, da prijavijo svoje terjatve. Za stečajnega upravitelja Saniteca je sodišče imenovalo Damjana Beliča, za upravitelja Armala pa Ermino Bajuk. Zaposleni v Armalu in Sanitecu sicer že dva meseca niso dobili plač.
Svoje ogorčenje in prizadetost ob razmerah, ki zanje vodijo v izgubo delovnih mest, je kakšnih 200 delavcev obeh podjetij izrazilo v petek, ko so se zbrali v središču Maribora, nato pa končali v sredo začeto stavko.
Po besedah sindikalne predstavnice Janje Veber zdaj pričakujejo, da se bodo čim prej sešli s stečajnim upraviteljem, da bodo nato čim prej stekli postopki prijav na zavod za zaposlovanje. S tem bodo lahko dobili tudi prva denarna nadomestila. Delavci Saniteca so namreč plače za februar prejeli na začetku aprila, od takrat pa so brez prihodkov.

Armal je sicer trgovsko podjetje za prodajo izdelkov, ki jih proizvajajo v podjetju Sanitec. V družbi Armal je 16, v družbi Sanitec pa 226 zaposlenih. Direktor Mariborske livarne Maribor (MLM) Boris Šlamberger je dejal, da se v celoti ne "odpovedujejo temu programu" in pripravljajo določene rešitve. Vebrova je z nekaterimi mogočimi rešitvami seznanjena, ampak dokončnih odločitev še ni.