CMC je bil od avgusta v prisilni poravnavi Foto: MMC RTV SLO
CMC je bil od avgusta v prisilni poravnavi Foto: MMC RTV SLO

Eden izmed redkih še živečih slovenskih gradbincev Ceste mostovi Celje (CMC) gre po odločitvi celjskega sodišča v stečaj.

CMC je bil od avgusta v prisilni poravnavi. Celjsko sodišče pa je zaradi ugovora dosedanje prisilne upraviteljice Milene Sisinger sklenilo ustaviti prisilno poravnavo in začeti stečaj.

Sisingerjeva je na naroku na celjskem sodišču pojasnila, da vztraja pri ugovoru proti vodenju prisilne poravnave, ker je stopnja verjetnosti, da bo izvedba finančnega prestrukturiranja omogočila dolžniku postati plačilno sposoben, nižja od 50 odstotkov ali celo 20 odstotkov.

V načrtu finančne reorganizacije je CMC kot enega izmed ukrepov predvidel tudi premostitveno posojilo v višini 1,5 milijona evrov ter 20-milijonsko dokapitalizacijo.

CMC ni bil sposoben poravnavati obveznosti
Sisingerjeva je ob tem izpostavila, da CMC ni poravnaval tekočih obveznosti niti prednostnih terjatev, delavcem je dolžan julijsko in septembrsko plačo, prispevki na izplačane plače za april, maj in junij pa so neporavnani.

Zato je tudi davčna uprava blokirala račune podjetja. Opozorila je tudi na stališče bank, da niso pripravljene dodatno financirati CMC-ja ali ga dokapitalizirati.

Po navedbah Sisingerjeve CMC prav tako delavcem ne zagotavlja dela, saj jih je bila večina napotenih na čakanje, za nove posle je družba vezana na garancije, banke pa niso pripravljene zagotavljati denarja za poplačilo preteklih plač in zagon obratovanja.

Finančni podatki o poslovanju kažejo, da je izguba konec julija znašala 5,5 milijona evrov, po načrtu finančnega prestrukturiranja pa naj bi konec leta znašala 6,2 milijona evrov.

Sodišče ne verjame v posle v BiH
Odvetnik CM Celje Stojan Zdolšek je na naroku sicer predlagal spremembo načrta finančnega prestrukturiranja, saj je družba v petek s podjetjem iz Republike srbske podpisala pismo o nameri za sodelovanje pri gradnji odseka avtoceste Prnjavor - Doboj. Vrednost celotnih del je ocenjena na 22 milijonov evrov.

Glede na dejanske razmere v CM Celje je sodišče podvomilo, da bi do dejanske pridobitve teh poslov sploh lahko prišlo. Zdolškov predlog o spremembi načrta finančnega prestrukturiranja pa je bil ocenjen zgolj kot poskus odložitve odločanja sodišča o ugovoru zoper postopek prisilne poravnave.

Prijava terjatev do konca januarja
Upniki družbe CM Celje, ki zaposluje približno 300 delavcev, lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo do 23. januarja. Terjatve, ki so bile prijavljene v postopku prisilne poravnave, veljajo za prijavljene v stečajnem postopku.