Posebna revizija iz leta 2009 je pokazala, da je Intereuropa pod vodstvom Andreja Lovšina investicijo v Rusiji preplačala, saj sta jo zemljišče in gradnja skupaj stali okoli 140 milijonov evrov. Zdaj bi terminal prodali za 45 milijonov. Foto: BoBo
Posebna revizija iz leta 2009 je pokazala, da je Intereuropa pod vodstvom Andreja Lovšina investicijo v Rusiji preplačala, saj sta jo zemljišče in gradnja skupaj stali okoli 140 milijonov evrov. Zdaj bi terminal prodali za 45 milijonov. Foto: BoBo

Delničarji Intereurope bodo na torkovi skupščini odločali tudi o prodaji logističnega terminala Čehov, ki je zaradi odplačevanja kreditov pravi mlinski kamen na vratu koprskega logističnega podjetja. Intereuropa ima namreč za več kot 200 milijonov evrov dolgov, terminal pa je neslavna dota prejšnjega predsednika uprave Lovšina in tedanjih nadzornikov, ki so ga vseskozi podpirali in ga niso razrešili niti, ko je že padla ovadba.

Dopoldne se je o nameravani prodaji terminala izrekel tudi svet delavcev Intereurope in sklenil, da je prodajna cena 45 milijonov evrov prenizka.

Z nasedlo naložbo v terminal Čehov se, kot je znano, ukvarjajo tudi pravosodni organi. Zoper Andreja Lovšina bo uvedena sodna preiskava prav v vseh točkah, ki jih je zahtevalo tožilstvo, je pred dnevi odločilo koprsko višje sodišče.

Počasni sodni mlini
Spomnimo, koprski kriminalisti so Lovšina ovadili že poleti leta 2008, zahtevo za preiskavo je tožilstvo vložilo januarja lani. A se je nato Lovšin zataknil v sodnem kolesju - koprsko sodišče je kar leto in pol premlevalo, ali naj preiskavi sploh ugodi. Konec lanskega leta so Lovšina sicer zaslišali, povedal je le to, da ni kriv in da se bo branil z molkom.

Aprila letos je preiskovalna sodnica nato preiskavo uvedla, a le v delu, ki Lovšina bremeni zlorabe položaja, ker naj bi glede nakupa zemljišč v Rusiji nadzornikom prikazoval nižjo ceno, kot je bila končna vrednost. Intereuropo naj bi tako oškodoval za 16 milijonov evrov.

Ni znakov kaznivega dejanja?
V tem, da je Lovšin v 140 milijonov evrov vreden ruski posel šel brez soglasja nadzornega sveta, čeprav je smel sam odločati le o naložbah v vrednosti do štirih milijonov, pa preiskovalna sodnica Tatjana Cvetičanin ni prepoznala znakov kaznivega dejanja. Zato je bilo to izločeno iz sklepa o preiskavi.

Tožilstvo se je pritožilo. Da se bo preiskovalo tudi Lovšinovo soliranje, je nato odločil zunajobravnavni senat. Lovšin se je na sklep tega pritožil, višje sodišče je njegovo pritožbo prejšnji teden zavrglo in tako v celoti pritegnilo tožilstvu za preiskavo vseh Lovšinovih potez pri nakupu terminala v Moskvi.

Eugenija Carl