Sony seli svoj evropski sedež na Nizozemsko zaradi brexita. Foto: Reuters
Sony seli svoj evropski sedež na Nizozemsko zaradi brexita. Foto: Reuters

Kot so sporočili v Sonyju, se jim bo ukrep pomagal izogniti težavam s carinami, povezanim z izstopom Velike Britanije iz EU-ja.

Kljub preselitvi sedeža pa Sony ne bo preselil tudi osebja in obstoječih lokacij in dejavnosti, ki jih izvaja v Veliki Britaniji, poroča BBC.

Sonyjev predstavnik Takaši Iida je dejal, da bo Sony zaradi selitve "podjetje s sedežem v EU-ju", zato bodo za njegove evropske dejavnosti veljali skupna pravila in postopki glede carin po brexitu.

Gre za še enega v nizu japonskih podjetij, ki se iz Velike Britanije selijo na celinsko Evropo kot odziv na brexit. Sonyjev tekmec Panasonic je svoj sedež že preselil v Amsterdam, predvsem zaradi težav z davki, ki bodo morda nastale zaradi brexita.

P&O pod zastavo Cipra

Britansko ladijsko podjetje P&O bo vsa svoja plovila zaradi prihajajočega brexita registriralo v Cipru. Trenutno v Rokavskem prelivu obratuje šest tovornih in potniških ladij podjetja.

V obeh podjetjih so dejali, da njihova odločitev najverjetneje ne bo močno vplivala na število delovnih mest v Veliki Britaniji.

Iz Velike Britanije se nameravajo preseliti tudi japonske finančne ustanove. Banka Norinčukin je ta mesec napovedala, da bo v odgovor na brexit in druge gospodarske spremembe v Evropi ustanovila hčerinsko podjetje na Nizozemskem.

Zaskrbljeni tudi Toyota in Honda

Brexit skrbi tudi več japonskih proizvajalec avtomobilov. Toyota je opozorila, da bi brexit brez dogovora vplival na vlaganja in bi začasno ustavil proizvodnjo v njeni tovarni v Burnastonu.
Honda že načrtuje šestdnevno ustavitev proizvodnje v aprilu, da se bo lahko pripravila na "vse možne posledice, povezane z logističnimi in mejnimi težavami".

Velika Britanija bo zapustila EU, predvidoma konec marca, a London in Bruselj še nista sklenila dogovora o pogojih britanskega izstopa. Tako je mogoč tudi brexit brez dogovora, kar skrbi japonskega premierja Šinza Abeja. Abe je dejal, da bi tak izstop Velike Britanije iz Unije lahko škodoval japonskim podjetjem, ki v Veliki Britaniji zaposlujejo do 150.000 ljudi.