Vse več Špancev išče zaposlitev, ki pa jih ni. Foto: EPA
Vse več Špancev išče zaposlitev, ki pa jih ni. Foto: EPA

Španija je imela že do zdaj najvišjo stopnjo brezposelnosti v Evropski uniji, ki naj bi letos dosegla 24,3 odstotka, pri čemer je najbolj skrb vzbujajoče, da je brez dela skoraj polovica mladih iskalcev zaposlitve.

Marca je število registriranih iskalcev zaposlitve doseglo nov rekord, saj se je v primerjavi s februarjem zvišalo za 0,82 odstotka, na 4,75 milijona. Po podatkih španskega ministrstva za delo je to že osmi zaporedni mesec rasti števila ljudi brez dela.

Medtem španska vlada napoveduje, da se bo letos javni dolg zvišal za več kot deset odstotnih točk, na 79,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je sicer še vedno pod povprečjem EU-ja, ki znaša 90,4 odstotka BDP-ja. Javni dolg je še konec leta 2011 znašal 68,5 odstotka BDP-ja.

Španski javni dolg se sicer nepretrgoma zvišuje že od prvega četrtletja leta 2008, ko je po skoraj desetih letih hitre rasti gospodarstva in proračunskih presežkov predstavljal 35,8 odstotka BDP-ja.

Poku sledila recesija
Po poku nepremičninskega balona v letu 2008 so se nato v Španiji začeli vrstiti proračunski primanjkljaji, gospodarstvo pa je zdrsnilo v recesijo, kar je pomenilo povečevanje brezposelnosti, porast izdatkov za socialno varnost in upad davčnih prihodkov, to pa je državo vodilo v zadolževanje.

Špansko gospodarstvo medtem drvi že v novo recesijo, saj naj bi se po ocenah vlade letos skrčilo za 1,7 odstotka, potem ko je lani zaznalo skromno rast 0,7 odstotka.

V petek je vlada premierja Mariana Rajoya sprejela proračun za leto 2012, ki predvideva za 27 milijard evrov varčevalnih in drugih ukrepov, med njimi zamrznitev plač javnih uslužbencev in zvišanje davkov. Gre za najbolj varčevalno naravnan proračun od smrti diktatorja Francisca Franca leta 1977, ko je Španija znova postala demokratična država.