Tako sindikat kot ministrstvo  bosta iskali rešitve za težave v sektorju. Foto: BoBo
Tako sindikat kot ministrstvo bosta iskali rešitve za težave v sektorju. Foto: BoBo

Ob strani bosta iskali rešitve za težave v sektorju. Sindikat in ministrstvo za infrastrukturo in prostor sta se tako na podlagi pogovorov v preteklih dneh s pisnim dogovorom zavezala, da bosta v okviru pristojnih odborov ekonomsko-socialnega odbora na področju energetike in že oblikovanih komisij za posamezna področja predlagala in se dogovorila za rešitve težav, ki so bile vzrok za napoved opozorilne stavke, so sporočili iz sindikata energetikov.

Predpise bodo sprejemali z usklajevanjem
Partnerja sta se tudi zavezala, da se bodo vladni energetski predpisi sprejemali s predhodnim usklajevanjem in iskanjem dogovora med socialnimi partnerji v energetiki. Strani sta se zavezali še za nadaljevanje pogajanj o spremembah in dopolnitvah panožnih kolektivnih pogodb v dejavnosti elektrogospodarstva in premogovništva.

Na podlagi tega dogovora, ki vključuje še nekatere druge usklajene rešitve, je stavkovni odbor tudi sprejel odločitev o odpovedi splošne opozorilne stavke.

SDH zavrnil dejavno vlogo
So pa v sindikatu opozorili, da je Slovenski državni holding kot upravljavec državnih energetskih družb v procesu pogajanj zavrnil dejavno vlogo pri iskanju rešitev za nastale težave in odklonil podpis dogovora.

Stavkovni odbor bo zato v socialnem dialogu z novo vlado problematiziral delovanje Slovenskega državnega holdinga (SDH) na področju slovenske energetike in ji še enkrat predlagal, da razmisli o spremembah zakona o SDH-ju, s katero bi se energetske družbe izločile iz portfelja naložb v upravljanju holdinga.

Za kaj vse je kriv SDH
Sindikalisti namreč pravijo, da "ne morejo mimo dejstva", da je z nedejavnostjo SDH soodgovoren za nastale težave v gospodarskih družbah Nafta Petrochem, Holding Slovenske elektrarne (HSE) in posredno tudi Termoelektrarna Trbovlje.

Stavka, napovedana za četrtek, bi morala sicer potekati v obliki t. i. kotaleče se stavke, kar pomeni, da ne bi potekala hkrati v vseh energetskih družbah.

Neodzivnost pristojnih
Med razlogi za stavko so sindikalisti med drugim navedli finančne težave v delu energetskega sektorja, neodzivnost pri razreševanju nastalih težav, nejasno usodo zaposlenih v energetskih družbah, neurejene odnose v delu slovenskega energetskega sistema, enostranske odločitve, s katerimi se povzročajo dodatne težave in neodzivanje na socialni dialog.

Na te težave, še posebej v okviru sistema HSE-ja, opozarjajo že dlje časa, stavkovne dejavnosti pa so že dlje v zraku.