Gospodarstvo
Razprava o drugem tiru in Madžarski
"Zanimanje za najvišje stolčke kljub omejitvam ni splahnelo, prav tako omejitev direktorjev ni pregnala v tujino. Nismo videli kolon menedžerskih beguncev, ki bi bežali za boljšim kruhom v tujino, pač pa ravno nasprotno - ostali so in še naprej delali izključno v lastno korist," je Lahovnikov zakon komentiral Vatovec. Foto: DZ/Borut Peršolja

Dodaj v

Sprememb v omejitvah plač direktorjev javnih podjetij ne bo

7. marec 2018 ob 13:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Odbor državnega zbora za gospodarstvo je zavrnil novelo zakona, s katero bi omejili plače vodilnih v podjetjih, ki so v večinski lasti države ali občin.

Odbor za gospodarstvo, v katerem imata SMC in SDS skupaj več kot polovico glasov, je zavrnil spremembo zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski javni lasti, s katero bi omejili plače vodilnih v teh podjetjih. Predlog spremembe t. i. Lahovnikovega zakona so pripravili poslanci Levice, ki pa niso prepričali preostalih navzočih.

Pred osmimi leti je bil pod takratnim gospodarskim ministrom Matejem Lahovnikom sprejet zakon, ki je plače menedžerjev v državnih in javnih podjetjih omejil na šestkratnik povprečne plače v podjetju. A ta ureditev po mnenju Levice ne deluje dobro, saj si po navedbah Mateja T. Vatovca menedžerji plače zvišujejo z različnimi računovodskimi triki, s čimer dosežejo prejemke, ki so tudi 15-krat višji od povprečne plače.

V Levici so zato predlagali, da se vodjem državnih podjetij višina plače omeji na petkratnik najnižje plače v podjetju. Drugače od veljavnega zakona bi ta omejitev veljala tudi za vodilne v Družbi za upravljanje terjatev bank ter za podjetja pod okriljem Slovenskega državnega holdinga.

Najvišja plača v podjetju bi bila vezana na najnižjo
"Če bi bila najnižja plača v podjetju 1.000 evrov bruto, bi direktor dobil 5.000 evrov in še variabilni del ter vse dodatke in bonitete," je Vatovec ponazoril predlog spremembe zakona, ki trenutno predvideva, da je najvišja plača v javnem podjetju vezana na šestkratnik povprečne plače. Z vezavo plač vodilnih na najnižjo plačo bi po njegovih besedah dosegli, da bi rasti najvišjih plač sledile tudi najnižje plače, česar veljavni zakon ne zagotavlja. Plače vodilnih bi bilo torej mogoče zvišati le v primeru, da bi se zvišale tudi najnižje plače.

SDS: To je socialistični ludizem
"Zgodbe o uravnilovkah smo končali pred 40 leti," je predlog komentiral Franc Breznik iz SDS-a in ga označil za socialistični ludizem. Sam je prepričan, da bo tudi za ustrezne plače najslabše plačanih poskrbel trg: "Trg bo poskrbel za to, da bodo dobri kadri dobro nagrajeni, tudi čistilke, sicer jih podjetje ne bo dobilo."

V odboru DZ-ja za gospodarstvo je 17 mest, od tega štiri zaseda SDS, sedem mest pa SMC, ki je predlog spremembe zakona o omejitvi plač direktorjev javnih podjetij zavrnil, ker meni, da je namen Levice pravzaprav zvišanje najnižjih plač in da bi se v tem primeru morali pogovarjati o zakonu o minimalni plači.

Predlaganih sprememb zakona ne podpira ne vlada ne državni svet, z večino so jih zavrnili tudi člani odbora. V skladu s poslovnikom DZ-ja je tako obravnava predloga novele zakona na matičnem delovnem telesu končana.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
socrates
# 07.03.2018 ob 13:33
Kakšna uravnilovka, pa saj niste normalni ljudje božji!!!!!! Večina teh podjetij v državni lasti je monopolistov (lokalnih ali državnih) - ali je npr. direktor ELES-a kaj odvisen od prodajnih rezultatatov ali nižanja stroškov? Če dela izgubo, mu jo pokriva država s tem da dvigne monopolno ceno. Če se mu slucajno naredi dobiček na račun enih spremenjenih tržnih razmer, pa dobi od nadzornega nagrado. Enako je za komunalarje, Dars, SŽ, razno razne agencije, ki imajo zagotovljen trg. Neverjetno kakšno manipuliranje in mafijska solidarnost največjih strank! Sedaj je jasno, kdo so strici iz ozadja ....
zozozo
# 07.03.2018 ob 13:17
Seveda je odbor zavrnil omejitev plač, če pa člani odbora računajo na točno te službe potem, ko nehajo biti poslanci.
Prudi
# 07.03.2018 ob 13:17
Kakšno skropucalo od predloga. Omejitev razmerja na x5. Potem pa, ko bi vsi sposobni direktorji odšli, novi nesposobni bi pa zafurali firmo, bi bil pa kdo kriv?
Naj odidejo v realni sektor. V zelo kratkem bi prosili zaposlitev nazaj v javni sektor, ne glede na manjšo plačo. Problem je ker so plače direktorjev šle v nebo, ne glede na sposobnost, glavno da je naš.
ni maitre
# 07.03.2018 ob 13:33
"Z zgodbami o uravnilovkah smo končali pred 40 leti," je predlog komentiral Franc Breznik iz SDS-a in ga označil za socialistični ludizem. Sam je prepričan, da bo tudi za ustrezne plače najslabše plačanih poskrbel trg: "Trg bo poskrbel za to, da bodo dobri kadri dobro nagrajeni, tudi čistilke, sicer jih podjetje ne bo dobilo."
Breznik ti si malo za luno in časom! Če bi trg deloval, bi tebe že zdavnaj izvrgel!
Homer.
# 07.03.2018 ob 13:25
Je kdo pričakoval drugačen rezultat?
jezernik
# 07.03.2018 ob 13:52
"Z zgodbami o uravnilovkah smo končali pred 40 leti," je predlog komentiral Franc Breznik iz SDS-a in ga označil za socialistični ludizem. Sam je prepričan, da bo tudi za ustrezne plače najslabše plačanih poskrbel trg: "Trg bo poskrbel za to, da bodo dobri kadri dobro nagrajeni, tudi čistilke, sicer jih podjetje ne bo dobilo." Gospod Franc Breznik!Jaz se sprašujem kje vi živite.Ali mislite,da so čistilke dobro plačane in da so zaposlene tam kjer so zaposlene zaradi tega ker so dobre čistilke in ker dobijo dobre plače?Čistilk v Sloveniji pa res ni težko dobiti pa ne zaradi dobrih plač ampak zaradi tega,ker pač v stiski hudič tudi muhe žre ,mar ne!Sicer pa vaša "izjava" kaže vašo "veliko" empatijo do zaposlenih s tretjo ,četrto ali celo peto stopnjo izobrazbe.Vsaka vam čast????
Lluka
# 07.03.2018 ob 13:24
Če bi bila najnižja plača v podjetju 1000 evrov bruto, bi direktor dobil 5000 evrov in še variabilni del ter seveda vse dodatke in bonitete,

direktoju bonitete. nagrade, božičnice................... za delavca pa nimajo za mu plačat regres, božičnico, zavarovanja................
gospod iskreni
# 07.03.2018 ob 13:36
Mentaliteta požrešnosti pač. Dokler tako razmišljamo, ti noben zakon ne pomaga. Ker namesto da bi se sprijaznil s tem in iskal vzvode da visas minimalca, bos iskal vzvode da obides zakon
bgyorek1
# 07.03.2018 ob 14:08
Zozozoz

@Prudi - Daj ne sanjaj, v zasebnem sektorju so razlike v plačah še večje. Vsak privatniček, ki ima tri zaposlene, si hoče takoj kupiti mercedesa in jahto.

Tebi očitno nekatere stvari niso jasne.Odpri sp.pa si boš ti tudi lahko kupil jahto.Privatnik lahko ima miljon,dva, plače na mesec če ti ljudje to prinesejo not denar.In seveda pod pogojem da so delavci zadovoljni in te ne zapusti kader.
jezus
# 07.03.2018 ob 19:18
Levica ima prav, samo SDS in SMC bi pa še vedno rade fujtrale svoje sorodnike in prijatelje.
Strinjam se s predlogom in tista bu###la iz SDS-ja, ki omenja uravnilovko je res za luno.
Direktorji javnih podjetij pa imajo res eno odgovornost, pajade, to je šala, kajne?
Saj so sami monopolisti, kar pomeni, da niso odvisni od razmer na trgu.
Mirko Tipka
# 07.03.2018 ob 15:03
Odbor državnega zbora za gospodarstvo je zavrnil novelo zakona, s katero bi omejili plače vodilnih v podjetjih, ki so v večinski lasti države ali občin.

seveda... sebi pa ne bodo omejevali plač...
Aprila
# 07.03.2018 ob 14:33
Vrana vrani ne izkljuje oči.
oziris.va
# 07.03.2018 ob 14:17
Me sploh ne čudi.

Potlej pa se dogajajo takšne zadeve -> veselo branje:
Potrdili za 6 plačilnih razredov višjo plačo za trenutno vršilko dolžnosti direktorja

Zgodbica iz drugega naselja:
Sporno dogovarjanje preiskuje tudi KPK
Isti ljudje želijo na vrh regionalne turistične zveze (klik)

... in še bi se našlo.
ma dej
# 07.03.2018 ob 13:38
pa ja ne bodo sebe in prijateljem plaće nižali
zozozo
# 07.03.2018 ob 13:18
@BarakOrkbama - Zakaj bi pa zato kdo šel? Saj bi lahko vsak direktor imel veliko plačo, samo poskrbeti bi moral, da imajo istočasno velike plače tudi drugi zaposleni.
boro007
# 07.03.2018 ob 15:55
SDS: To je socialistični ludizem
"Zgodbe o uravnilovkah smo končali pred 40 leti," je predlog komentiral Franc Breznik iz SDS-a in ga označil za socialistični ludizem. Sam je prepričan, da bo tudi za ustrezne plače najslabše plačanih poskrbel trg: "Trg bo poskrbel za to, da bodo dobri kadri dobro nagrajeni, tudi čistilke, sicer jih podjetje ne bo dobilo."


SDS zelo dobro ve da se direktorji državnih podjetij ne iščejo na trgu ampak v žlahti oz. stranki... In tudi plačani niso po uspešnosti ampak po poslušnosti, in trg teh parametrov ne zmore uravnavat... V nasprotnem bi pa to seveda držalo, ampak ne v Sloveniji, bodo prej mogle vile pet kot pa da bi oni kar iz lufta dovolili da te stvari ureja trg.
Epafrodit
# 07.03.2018 ob 15:28
Odbor državnega zbora za gospodarstvo je zavrnil novelo zakona

In koliko so člani odbora za takšen sklep kasirali od ustreznih lobijev?
Homer.
# 07.03.2018 ob 13:37
Uravnilovka 1:5 ??
In to ob dejstvu, da si menagerji z vsemi mogočimi zvijačami za dodatke lahko izplačajo še vsaj 50% več?
V katerem paralelnem svetu živite?
Alchemist
# 08.03.2018 ob 09:33
Trg bo poskrbel za to, da bodo dobri kadri dobro nagrajeni, tudi čistilke, sicer jih podjetje ne bo dobilo."

Če bi bilo to res, se razlike med najvišjimi in najnižjimi plačnimi razredi nebi tako dramatično povečevale, kot se povečujejo. To kažejo vse statistike. Torej je zgornji stavek blatantno zavajanje.
rubin
# 07.03.2018 ob 22:00
Dajte postrezite prosim s katerokoli raziskavo, da je podjetje, ki enormno plača upravo uspešnejše od tistega ki ne.. Ne prodajat neoliberalnih floskul. Konkretno, da se naredi analiza poslovanja podjetij in oceni korelacije s plačami vodilnih.. Jih ni, ker je večinoma od sreče odvisno! Sploh pa monopolne državne firme, ne ga srat.. Samo svoji žlahti in bivšim politikom hočejo plače zviševat. Banda smrdljiva! Še pomnite NLB in Kramarjev miljon nagrade za uspešno delo?
babooon
# 07.03.2018 ob 16:36
Za direktorje javnih podjetij ni slab predlog, da se delno omeji višina plače. Vseeno pa je 5K bruto precej nizko, glede na vse odgovornosti, ki grejo zraven. Folk ima 5K plače, pa imajo bistveno manj pomembne službe in funkcije. Problem je mentaliteta povprečnega slovenca, ki se mu zdi 5K nevemkaj. V tujini ima takšno plačo nek inženir.
ni maitre
# 07.03.2018 ob 13:55
The Matrix
Nad čem se pa desničarji navdušujete? Srbsko krajino? Vladavino lokalnih šerifov in oligarhov?
RJSlo
# 07.03.2018 ob 16:33
"Zgodbe o uravnilovkah smo končali pred 40 leti," je predlog komentiral Franc Breznik iz SDS-a in ga označil za socialistični ludizem. Sam je prepričan, da bo tudi za ustrezne plače najslabše plačanih poskrbel trg: "Trg bo poskrbel za to, da bodo dobri kadri dobro nagrajeni, tudi čistilke, sicer jih podjetje ne bo dobilo."
-----------------------------------------------------
No ja. Ob takšnih debilnih izjavah bodo "odpadniki iz ZKS" lahko srečni, če bodo sploh prilezli v parlament.

P. S. Kdor jim še ni doniral, naj ne pozabi to narediti pred volitvami. Od mene pa lahko dobijo samo KMSO ali pa figo. Ajajajaj.
gospod iskreni
# 07.03.2018 ob 14:00
Tukaj je tipičen levičarski populizem in nic drugega. Ja place bodo znižali, nagrad pa nav noben omejil
Butale.press
# 07.03.2018 ob 13:53
SDS že ne ne bi glasoval proti, to je pomota hehehehe
gospod iskreni
# 07.03.2018 ob 13:39
Itak pa sposoben kader ne bi nikoli sel v javno ali državno podjetje. Tja gredo samo levi in desni nesposobni kadri
SamoRes
# 07.03.2018 ob 13:11
Odbor za gospodarstvo, v katerem imata SMC in SDS skupaj več kot polovico glasov, je zavrnil spremembo zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski javni lasti, s katero bi omejili plače vodilnih v teh podjetjih.

Vi še kar volite SMC in SDS, bomo še nabirko za direktorje dali.
babooon
# 08.03.2018 ob 01:01
@rubin
Imeti par sto ali tisoč ljudi pod sabo ni odgovornost? Določat strategijo za leta naprej in se non stop usklajevat z različnimi akterji ni odgovornost? Če gre kaj narobe te vlačijo po vseh revijah in TV, pa potencialne kazenske odgovornosti še leta potem, ko nehaš delat ..
Se strinjam da marsikaj ni vredu, ampak najbrž imamo takšne vodje kot si jih zaslužimo. Glede na vse primitivne komentarje, ki jih berem še čudno, da ni huje.
rubin
# 07.03.2018 ob 22:02
Baboon, ma kakšna odgovornost, se ti hecaš? Povej mi kdo je za zanič poslovanje še odgovarjal? Tako odgovornost mel bi tudi jaz!
zozozo
# 07.03.2018 ob 13:20
@Prudi - Daj ne sanjaj, v zasebnem sektorju so razlike v plačah še večje. Vsak privatniček, ki ima tri zaposlene, si hoče takoj kupiti mercedesa in jahto.
gospod iskreni
# 07.03.2018 ob 13:33
Neumne uravnilovke, da moras z zakonom to urejat vse pove o miselnosti povprečnega Slovenca. Pac smo se balkan in pozresni. Direktorju nihče ne prepoveduje da sam uvede tako uravnilovko
The Matrix
# 07.03.2018 ob 13:43
Slo levičarji se v zadnjem času navdušujejo nad rezultati švicarskih referendumov :) :)

Švicarji so na referendumu zavrnili omejitev najvišjih (menedžerskih) plač na največ 12-krat višji znesek od najnižje plače v podjetju.
a-rod
# 07.03.2018 ob 13:19
haha načeloma nism fan SDS, ampak tole z uravnilovkami imajo pa prav :D
Bivši uporabnik
# 07.03.2018 ob 13:15
Kakšno skropucalo od predloga. Omejitev razmerja na x5. Potem pa, ko bi vsi sposobni direktorji odšli, novi nesposobni bi pa zafurali firmo, bi bil pa kdo kriv?
Kazalo