Madžarska bo izdala obveznice v kitajskih juanih, podobno pa naj bi storila tudi Rusija. Foto: EPA
Madžarska bo izdala obveznice v kitajskih juanih, podobno pa naj bi storila tudi Rusija. Foto: EPA

Kitajski predsednik Ši Džinping je na srečanju z voditelji te skupine držav v Sudžovu, na katerem je sodeloval tudi slovenski premier Miro Cerar, posebej poudaril, da je sodelovanje v sozvočju s strateškim sodelovanjem med Kitajsko in EU-jem.

V Bruslju namreč doslej niso bili najbolj naklonjeni sodelovanju med Kitajsko in 16 srednje- in vzhodnoevropskimi državami. Na vrhu v Sudžovu so podpisali šest sporazumov o konkretnem sodelovanju z državami, ki jih Kitajska prišteva med strateške partnerje. To so Poljska, Češka, Bolgarija, Slovaška ter Srbija in Madžarska.

Madžarska bo izdala obveznice v juanih
Poljska se na primer poteguje za to, da bi postala logistični center za kitajske izdelke na območju srednje Evrope, madžarski premier Viktor Orban pa je napovedal, da bo Madžarska kot prva država s tega območja izdala državne obveznice, ki bodo nominirane v kitajskih juanih z namenom privabiti azijske vlagatelje. Madžarsko gospodarsko ministrstvo je sporočilo, da bo sporazum omogočil podjetjem in finančnim ustanovam iz Madžarske in iz regije pridobiti posojila na kitajskih kapitalskih trgih, je poročal Associated Press.

Budimpešta sicer želi postati finančno središče, preko katerega bi potekale kitajske finančne transakcije z omenjenimi evropskimi državami. Obveznice v kitajski valuti namerava izdati tudi Rusija, in sicer v vrednosti 938 milijonov ameriških dolarjev, poroča Reuters. Tudi v ruskem primeru gre za povezovanje domačih finančnih trgov s kitajskimi. Ruska centralna banka se je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass odločila vključiti kitajski juan med svoje devizne rezerve.

Slovenija bi vlaganja v pristanišče in železnice
Slovenija je v skupini s tremi baltskimi državami, ki pričakujejo predvsem kitajska vlaganja v njihova pristanišča, Slovenija pa tudi v železniško infrastrukturo.

Predsednik kitajske vlade Li Kečjang je dejal, da bo Kitajska državam, ki so pripravljene uporabiti kitajsko tehnologijo in izdelke, pripravljena odobriti ugodna posojila. Kaj to konkretno pomeni, pa za zdaj še ni povsem jasno.