Delavci po 50. letu starosti niso zanimivi za delodajalce, ker si ti nočejo nakopati obveznosti. Foto: BoBo/Borut Živulović
Delavci po 50. letu starosti niso zanimivi za delodajalce, ker si ti nočejo nakopati obveznosti. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na konferenci z naslovom Kakovostna delovna mesta za vse, ki jo na Brdu pri Kranju organizira ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bosta poleg domačih razpravljavcev tudi evropska komisarka za zaposlovanje Marianne Thyssen in namestnik Direktorja OECD-ja za zaposlovanje, delo in socialne zadeve Mark Pearson.

Slovenija ponuja premalo spodbud za delo starejših oseb in se preveč osredotoča na delodajalce, ki jim daje subvencijo za primer, če zaposlijo starejšega delavca. Poleg tega starejši od 55 lahko prejema 25 mesecev denarnega nadomestila za brezposelnost. Na drugi strani pa zakon pred odpovedjo delovnega razmerja ščiti delavce, ki se približujejo 58. letu starosti, a to pomeni, da po 50. letu starejši delavci niso zanimivi za delodajalce, ker si ti nočejo nakopati obveznosti.

"Zaradi tega določila morda ne bodo zaposlili petdesetletne osebe, če gre za fizično delo in predvidevajo, da čez štiri, pet let ta oseba ne bo mogla izpolnjevati svojih delovnih obveznosti, "pravi Nada Stropnik z Inštituta za ekonomska raziskovanja, udeleženka današnje konference.

Lahko pričakujemo, da bo kritične pripombe na politike zaposlovanja starejših podal tudi OECD. Po naših informacijah bo predlagal odpravo ali zmanjšanje denarnega nadomestila za starejše brezposelne, ker to pomeni, da starejši, ne po svoji krivdi, zgodaj zapuščajo trg dela, po drugi strani pa se država trudi za podaljšanje delovne dobe. Aktualen ukrep in deklarativni cilj si torej nasprotujeta.

Starejši med 55 in 64. letom starosti imajo polovico manj možnosti kot drugod v EU-ju, da najdejo delo, čeprav bodo razmere kmalu drugačne. Čez deset, gotovo pa čez dvajset let, pravi Nada Stropnik, se bo trg dela močno skrčil, saj mladih ne bo dovolj kljub prekvalifikacijam. Delovno silo bo treba iskati in tega se je treba zavedati že danes.

"Za zdaj so redki primeri zavednih delodajalcev. Dokler je na trgu dela dovolj ponudbe, se delodajalci ne zganejo," pravi Stropnikova in dodaja, da delodajalci, ki vlagajo danes v vseživljenjsko učenje in delovne razmere za starejše od 60 let, ne bodo doživeli padca produktivnosti. O izboljšanju delovnih razmer in vključevanju starejših bo govor na današnji konferenci na Brdu pri Kranju.