Prejšnji teden so stavkajoči delavci na pristojno sodišče vložili predlog za stečaj Agroinda. Foto: Mojca Dumančič
Prejšnji teden so stavkajoči delavci na pristojno sodišče vložili predlog za stečaj Agroinda. Foto: Mojca Dumančič
Agroind v stečaj?

Ukrajinski lastniki Agroinda so 50 zaposlenim v podjetju obljubljali, da bodo do konca marca izplačali razliko med minimalno in dejansko plačo za december, do konca tega tedna pa naj bi delavcem izplačali tudi januarsko plačo. Vendar dogovora niso izpolnili, zato so delavci začeli stavkati. Prejšnji teden so delavci na pristojno sodišče vložili tudi predlog za stečaj Agroinda.

Agroind je namreč dolžan tudi Kmetijski zadrugi Vipava (KZV) za lani in predlani oddano grozdje. Za grozdje letnika 2014 jim dolgujejo okrog pol milijona evrov, za lansko grozdje pa 900.000 evrov, je pojasnil predsednik upravnega odbora Kmetijske zadruge Vipava Aleš Kosovel.

Kljub dogovorom o izdaji bančne garancije za plačilo grozdja do oktobra svoje obljube niso izpolnili. Zato je KZV dosegel sprostitev poroštev in hipotek z nepremičnin, s katerimi je pred leti jamčil za 1,7 milijona evrov dolga Agroinda. S tem denarjem naj bi v prihodnje poplačali vinogradnikom za lani oddano grozdje.

"Ti ljudje Agroinda tako ne morejo več peljati naprej," je še dejal Kosovel in dodal, da se z njimi še vedno pogajajo. Že zdaj pa razmišljajo, kako bo z letošnjo letino grozdja.

Agroind v stečaj?