Cimos je v denarnih težavah. Foto: MMC RTV SLO
Cimos je v denarnih težavah. Foto: MMC RTV SLO
Cimos
Odstavljeni direktor Fadil Novalić se je uprl odpuščanju delavcev. Foto: indikator.ba

Zaposleni se s tako zahtevo lastnika ne strinjajo, zato nameravajo v znak protesta in solidarnosti do odstavljenega direktorja do nadaljnjega stavkati.

Uprava Jerka Bartoliča eno ...
Predsednik uprave Jerko Bartolič nam je prek uslužbenke Cimosa Nataše Kocjančič Hribar sporočil, da so Novaliča odstavili, ker ni spoštoval skupščinskih sklepov o imenovanju prokurista. Ta bi v Bosno prišel iz Kopra, "saj so se pri pregledu poslovanja v tovarni v Gradačcu pojavili sumi zlorab, zato je uprava želela boljši nadzor nad poslovanjem, Novaliču pa smo tudi hoteli omejiti pooblastila za zastopanje pri poslih nad določeno vrednostjo".

Novalič je tudi kršil individualno pogodbo, je povedala Kocjančič Hribar. Koga so nameravali imenovati za prokurista, ki bi iz Kopra odšel na službovanje v Bosno, ni želela povedati, je pa povedala, da je izpraznjeno direktorsko mesto v Gradačcu že zasedel novi direktor, dosedanji izvršni direktor Ibrahim Sagdanovič.

Predsednik NS-ja drugo ...
Po navedbah bosanskih medijev pa je Bartoličeva uprava Novaliča odstavila, ker ne soglaša z zaprtjem obratov in odpuščanjem delavcev v Cimosovih obratih v Zenici in Srebrenici. Tako informacijo nam je dal tudi predsednik nadzornega sveta Cimosa Vojko Anton Antončič: "Uprava je Novaliča odstavila, ker je dejal, da programa poslovnega prestrukturiranja ne bo izvajal." Za več informacij pa nas je naslovil na upravo.

Dogovor o enakem vatlu
Sašo Ristič, sekretar sindikata kovinske in elektroindustrije, nam je povedal, da so od svojih kolegov sindikalistov iz tovarne v Gradačcu dobili informacijo in poročilo, kaj se tam dogaja. "Zaposleni so "ponoreli" zaradi odstavitve priljubljenega direktorja. Očitno ni dovolil odpuščanja," pravi Ristič.

"Na nedavnem sestanku z vodstvom Cimosa v Kopru smo se dogovorili, da se bomo glede prestrukturiranja skupaj dogovarjali. Jasno je bilo povedano, kako bo v Sloveniji, da se redno zaposlenih ne bo odpuščalo, da se bo odpustilo le pogodbene sodelavce oziroma da se bo redno zaposlene prezaposlilo. Pričakujemo, da bo enako tudi v drugih družbah, ki jih ima Cimos v bivši Jugoslaviji," pravi Ristič.

Denar iz Cimosa puhtel
Kot je znano, je pred dnevi vlada Cimosu, ki mu je grozil stečaj, odobrila 35 milijonov evrov pomoči. Iz Cimosa je sicer v preteklih letih puhtel denar. Samo Rokometnemu klubu Cimos Koper je nekdanje vodstvo Cimosa na čelu s Francem Kraševcem dalo 10 milijonov evrov posojila, štiri milijone evrov je v obliki poroštva šlo podjetju Viator Vektor, 3,4 milijona evrov posojila Kovinoplastilki Lož. Ali bodo proti Kraševcu sprožili odškodninske in kazenske postopke zaradi suma oškodovanja, naj bi se zdajšnja uprava še odločala.