Primorje je še zadnje veliko gradbeno podjetje v Sloveniji. Zaradi velike krize v gradbeništvu je tudi ajdovska družba zašla v težave. Foto: MMC RTV SLO
Primorje je še zadnje veliko gradbeno podjetje v Sloveniji. Zaradi velike krize v gradbeništvu je tudi ajdovska družba zašla v težave. Foto: MMC RTV SLO
Stavka v Primorju

Vodja stavkovnega odbora Damjan Volf je za MMC povedal, da so vsi trije člani uprave pisno obljubili, da bo že v petek denar nakazan delavcem. Ker obljube niso izpolnili, so "razočarani in ogorčeni". "Delodajalec sicer pravi, da naj bi prišlo do prepozne transakcije, nas pa zanima le to, da denar pride na tekoči račun delavcev, ki ga krvavo potrebujejo". Ob tem je dodal še, da obstaja možnost, da bi denar delavci dobili že danes, vendar dokler ne bo denar na tekočih računih oziroma dokler ne bodo izpolnjene stavkovne zahteve, bodo delavci stavkali.

Stavka poteka na deloviščih po Sloveniji
Delavci tako stavkajo na deloviščih po Sloveniji in enotah podjetja v Ajdovščini. Na deloviščih podjetja v tujini, kjer so zaposleni predvsem tujci, naj stavke ne bi bilo.

Po zagotovilih Volfa "stavka poteka super". "Zelo pozitivno smo presenečeni, zaposleni so jo sprejeli zelo pozitivno," je pojasnil in ob tem dodal, da je več kot 90 odstotkov zaposlenih, ki imajo pravico stavkati, to pravico tudi izkoristilo.

"Stavka poteka na delovnih mestih, kar pomeni, da so delavci šli na delo, so ob svojih delovnih strojih, ki pa ne delajo," je še dejal.

Denar za plače naj bi prispeval strateški partner
Pojasnilo uprave glede denarja za plače, ki bi ga moral nakazati morebitni strateški partner Patera, delavci tako pričakujejo dopoldne. Do zdaj razen napovedi prek tiskovne predstavnice, da je uprava Primorja pripravljena z odvetniškima listinama jamčiti za Paterino zagotovilo denarja in njegovo nakazilo na račun hčerinske družbe ajdovskega gradbenega podjetja CPG, niso prejšnji petek prejeli ničesar konkretnega, je za Radio Slovenija poročal Valter Pregelj.

Nova uprava ajdovskega gradbinca, ki jo vodi Darko Valenčič, je sicer prejšnji teden sindikalistom predstavila načrt za poplačilo obveznosti z naslova plač in prispevkov ter s tem delno izpolnitev stavkovnih zahtev. Poleg tega je uprava napovedala, da naj bi denar za plače prispeval strateški partner, s katerim se dogovarjajo za 30-milijonsko dokapitalizacijo.

Agonijo lani skušali rešiti z zamenjavo upravnega odbora
Primorje je še zadnje veliko gradbeno podjetje v Sloveniji. Zaradi velike krize v gradbeništvu je tudi ajdovska družba zašla v težave. Zadevo so z zamenjavo upravnega odbora poskušali rešiti že lani, vodenje pa je po odstopu Dušana Črnigoja prevzela Marjana Novak, po njenem odstopu pa še Valenčič. Zadnji naj bi poskrbel za dokapitalizacijo družbe, v katero naj bi strateški partner Icon Capital Group iz Atlante vložil 30 milijonov evrov.

Več o usodi Primorja bo tako znano dopoldne in v tem tednu, ko v Slovenijo prihaja omenjeni ameriški vlagatelj in ko v upravi Primorja pričakujejo od bank upnic tudi pisno potrdilo o podaljšanju moratorija na odplačevanje posojil do 30. junija.

Stavka v Primorju