Vodja koordinacije sindikatov v Primorju Damjan Volf poudarja, da bodo strateškemu partnerju verjeli šele tedaj, ko bodo videli denar na bančnih računih zaposlenih. Foto: BoBo
Vodja koordinacije sindikatov v Primorju Damjan Volf poudarja, da bodo strateškemu partnerju verjeli šele tedaj, ko bodo videli denar na bančnih računih zaposlenih. Foto: BoBo
Plače za Primorje na poti?

Postopek transakcije poteka, pravijo v Icon Capital Group, domnevnem novem strateškem partnerju obubožanega Primorja.

V napovedanem strateškem partnerju edinega preostalega slovenskega gradbenega podjetja, ki naj bi ob uspešno končanem skrbnem pregledu Primorja in dogovoru z bankami upnicami ter preostalimi deležniki v več fazah finančno reševal ajdovsko družbo, zagotavljajo, da bodo sredstva po dospetju na račun v Sloveniji takoj nakazana na Cestno podjetje Gorica za zagotavljanje zaostalih plač in prispevkov. Cestno podjetje Gorica je v 97-odstotni lasti Primorja.

Delničarji Primorja Holding so prepričani v resnost namer strateškega partnerja za dokapitalizacijo Primorja, zato pozivajo banke upnice k potrpljenju, da bo lahko Icon Capital Group izvedel skrbni pregled in zagotovil vsa potrebna sredstva za dokapitalizacijo.
NLB je namreč vložil predlog za začetek stečaja Primorja Holding. Lastnike Primorja Holding, ki je 100-odstotni lastnik Primorja, je predlog Nove Ljubljanske banke (NLB) za stečaj družbe presenetil. Ker so prepričani, da je predlog za stečaj neutemeljen, mu bodo ugovarjali v zakonitem roku.

Volf: Vodstvu dajemo tako še eno priložnost
Po napovedih skupine Icon Capital Group glede izplačila sredstev za plače in prispevke so se v stavkovnem odboru Primorja odločili, da stavke še ne bodo zaostrovali. Vodja stavkovnega odbora Damjan Volf je za STA povedal, da bodo počakali do ponedeljka in se takrat odločali, kako naprej.

"Vodstvu dajemo tako še eno priložnost, da lahko izpolni to, kar so nam obljubili že v sredo," je še dejal Volf. Če bo denar za plače resnično nakazan, potem bodo spet začeli delati, ki pa ga je po njegovih besedah žal bolj malo. Številna gradbišča po Sloveniji so stala že pred začetkom stavke, saj v Primorju ni bilo denarja za repromaterial, so povedali stavkajoči v Primorju.

Stavkovni odbor je Štefana Činča kot edinega preostalega člana uprave Primorja obvestil, da so delavci Primorja začeli preprečevati "plenjenje na sedežu družbe". Po Volfovih besedah se v družbi vedno pogosteje oglašajo različni upniki, ki odvažajo delovne stroje z dvorišča.

Delavci so zato kljub stavki vestno zapisali vse, ki jim je uspelo odpeljati kakšen delovni stroj, nekaterim pa so njihove namere tudi preprečili. "Nikakor nočemo, da bi ostali brez delovnih strojev, če bi spet začeli delati, prav tako pa se zmanjšuje tudi vrednost lastnine, če bi prišlo do stečaja," je še poudaril Volf.

Ne miloščina, posojilo
V Icon Capital Group pojasnjujejo, da bo imela transakcija obliko posojila, ki se bo v poznejšem postopku dokapitalizacije podjetja pretvoril v lastniški kapital v Primorju.

V ameriškem podjetju poudarjajo, da se zavedajo, da ukrepi reševanja prihajajo v zadnjih mogočih trenutkih za Primorje. Družba je zato danes vsem bankam upnicam poslala zahtevane podatke o resnosti same družbe in načrtov za Primorje.
Sindikati pripravljeni na zaostrovanje
Če izplačila plač ne bo, bodo delavci stavko, v kateri vztrajajo že pet dni, zaostrili v začetku prihodnjega tedna, je povedal sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko Bojan Kramar.

Volf: Verjeli bomo, ko bomo videli denar na računih
Izplačilo je v sredo na obisku v Ajdovščini obljubljal tudi morebitni strateški partner Primorja, prvi mož Icon Capital Group Julian C. Frost III. Za celotno izplačilo bi potrebovali okrog dva milijona evrov, vendar Frost ni pokazal dokumentov, ki bi dokazovali transakcijo.

Vodja koordinacije sindikatov v Primorju Damjan Volf zato poudarja, da mu bodo verjeli šele tedaj, ko bodo videli denar na bančnih računih zaposlenih.

Strateški partner prosi za potrpljenje in razumevanje
Kramar pa po pogovoru s Frostom ni tako optimističen. Povedal je namreč, da bodo, če plač danes ne bo, zahtevali od tistih, ki so pripeljali do takega stanja v Primorju, začetek postopka za stečaj Primorja.

Če plač torej ne bo, bo po prepričanju Kramarja in Volfa zagotovo sledil stečaj še zadnjega velikega slovenskega gradbinca, čeprav je Frost na sestanku s sindikati v sredo prosil za nekoliko potrpljenja in razumevanja.

Plače za Primorje na poti?